Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Blanka csokis laktóz- és gluténmentes croissant receptje

Kis Blanka – Gluténmentes Gasztronómia rovata indult weboldalunkon, Blanka még csak tanuló, de rendkívül tehetséges a konyhában, így szerkesztőségünk felkérte, hogy ossza meg velünk legkedvesebb gluténmentes receptjeit nálunk is. Blanka blogja a Facebook-on Gluténmentes Gasztronómia címmel itt érhető el, ahol további tippek és tanácsok is olvashatóak!

Laktóz- és gluténmentes csokis croissant recept

Én mindig szeretem elkészíteni otthon azt, amit megeszek, és nem pedig a boltban megvenni. Tudom, hogy sokkal időigényesebb, de ha egyszer elhatározom, hogy én bizony gluténmentes leveles tésztát mától nem a boltban veszek, hanem otthon készítek, akkor általában úgy is csinálom. És persze a végeredmény sokkal finomabb lesz, hiszen frissen készül!

Most is nehéz fába vágtam a fejszém, hiszen házi készítésű  csokis gluténmentes croissant-t sütöttem, ami sajnos nem készül el 20 perc alatt. Viszont megéri a sok fáradozás, hiszen kívül roppanós, belül puha és réteges süteményt kapunk. Nagyszerű reggeli lehet a napindító kávé mellé!

Hozzávalók kb. 18 darabhoz

gluténmentes csokis croissant recepta tésztához:

a vajas réteghez:

  • 170 g szobahőmérsékletű laktózmentes vaj
  • a töltelékhez: 4 evőkanál étcsoki csepp
  • a megkenéshez: 1 tojás

Elkészítés:

  • Tegyük a lisztet, tejet, vizet, cukrot, élesztőt egy nagy tálba és a robotgép dagasztófejének segítségével dagasszuk sima masszává, majd adjuk hozzá a vajat és ismét keverjük egyneművé. Takarjuk le a tésztát egy konyharuhával, amire tegyünk egy Folpackot is, annak érdekében, hogy ne száradjon ki. Kelesszük a tésztát 1 órán át, majd így letakarva tegyük a hűtőbe 1 órára pihenni.
  • Amíg a tészta a hűtőben várakozik, addig készítsük el a vajas réteget. Ehhez két Folpack között a szobahőmérsékletű vajat egy ujjnyi vastagságú négyzet alakú formára nyomkodjuk, majd betesszük egy órára a hűtőszekrénybe. Fontos, hogy a vajas réteg kisebb négyzet legyen, mint majd a kinyújtott tészta lesz. Én kb. 20×20 cm-es formát alakítottam ki.
  • A vajat kivesszük a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. A hűtőből kivett tésztát lisztezett nyújtódeszkára helyezzük és négyzet alakúra, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. (kb. 30×30 cm) A közepére, átlósan felhelyezzük a Folpackból kivett vajas réteget, majd a tészta sarkait ráhajtogatjuk a vajra úgy, hogy a tészta teljesen befedje. Így egy újabb négyzetet kapunk, amit kinyújtunk téglalap alakúra, majd visszahajtjuk, majd megint kinyújtjuk, hajtogatjuk, és ezt ismételjük meg összesen 3-szor. Ezután minimum 30 percre tegyük be a hűtőbe. Ha letelt az idő, vegyük ki a tésztát és újból hajtogassuk, nyújtsuk 3-szor.
  • Az így hajtogatott tésztát nyújtsuk ki (4-5 mm vastagságú) 30×40 cm téglalappá. A rövidebbik oldalánál mérjük ki a felét, majd vágjuk ketté a tésztát, két széles csíkot kapva. A csíkokból kb. 12 cm alapú háromszögeket vágunk. A háromszög kiszélesedett végébe csokicseppeket teszünk, majd a szélesebb alapjától a csúcs felé feltekerjük, és kissé meghajlítjuk, hogy igazi croissant formát kapjon.
  • Kenjük meg a tetejét felvert tojással, és tegyük be az előmelegített sütőbe (légkeverésesnél: 180 °C-ra) addig, amíg szépen megbarnul a teteje (kb. 25 perc alatt készre sül). Kihűlve akár tea vagy kávé mellé kínáljuk.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 3 óra 40 perc

  • Elkészítés: 45 perc
  • Sütés: 25 perc
  • Kelesztés: 1 óra
  • Hűtés: 1 óra 30 perc
Tápanyagtartalom az egészben 18 db. croissant készítésekor
1 darabban
Energia 3571 kcal / 14998 kJ 198 kcal / 831 kJ
Fehérje 30,2 g 1,7 g
Zsír 182,5 g 10,1 g
  amelyből telített zsírsavak 114,3 g 6,4 g
Szénhidrát 427,9 g 23,8 g
  amelyből cukrok 115,8 g 6,4 g
Rost 26,8 g 1,5 g

A gluténmentes csokis corissant recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

csokis gluténmentes croissant recept

csokis gluténmentes croissant recept

Kategória: , ,