Diós gluténmentes gyümölcskenyér rizslisztből, laktóz nélkül.
Kis Blanka – Gluténmentes Gasztronómia rovatunk szerzőjének legújabb receptje:
A gyümölcskenyér régen böjti süteményként készült, a mai porcukorral borított változata egyáltalán nem hasonlít elődjére.
Viszont az érdekesség kedvéért most nem egy klasszikus kandírozott narancs-és citromhéjjal készülő, cukormázzal megkent gyümölcskenyeret hoztam, hanem darált dióval, mazsolával, aszalt vörös áfonyával, és aszalt feketecseresznyével gazdagított változatot.
Nem tejmentesen készítettem, de ha a vajat kicseréljük növényi margarinra, akkor laktózérzékenyek és tejallergiások is bátran fogyaszthatják.
Diós gyümölcskenyér rizslisztből (glutén-és laktózmentes)
Hozzávalók: 30 x 12 cm-es őzgerincformához
- 200 g rizsliszt
- 5 közepes méretű (M-es) tojás
- 150 g porcukor
- 150 g puha laktózmentes vaj *
- 150 g darált dió
- 50 g görög mazsola
- 50 g cukrozatlan aszalt vörös áfonya
- 50 g cukrozatlan aszalt feketecseresznye
- ½ evőkanál fahéj
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
Elkészítés:
- Válasszuk szét a tojásokat, majd adjunk a sárgájához 75 g porcukrot és a robotgép habverőjének segítségével habosítsuk ki (amíg kivilágosodik). Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vajat, majd tovább keverjük.
- Egy másik tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a további 75 g porcukorral. (Ha ugyanazzal a habverővel verjük fel, akkor előbb mossuk el és töröljük tisztára, mert csak akkor fog felverődni habbá a fehérje.)
- Öntsük a tojásfehérjét a sárgájához és keverjük egyneművé. Adjuk hozzá a lisztet, és óvatosan keverjük sima masszává, majd forgassuk bele a darált diót is.
- Mehetnek bele az aszalt gyümölcsök, a fahéj, és a narancshéj is. Finoman keverjük össze, és tegyük a kivajazott, kilisztezett őzgerincformába. Légkeveréses sütőben, 180°C-on, 50 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha átsült, akkor vegyük ki a sütőből és vágjuk le késsel a tetejét, hogy ne legyen púpos. Borítsuk ki a formából egy tálcára, és hagyjuk kihűlni. Díszítésnek akár meghinthetjük porcukorral, vagy cukormázat is készíthetünk rá.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítés: 80 perc
- Elkészítés: 30 perc
- Sütés: 50 perc
A * jelölt 100% növényi alapú margarin használatakor, tejcukorérzékenyek és tejfehérje allergiások is fogyaszthatják.
Tápanyagtartalom | az egészben | 16 szelet esetén 1 szelet gyümölcskenyérben |
Energia | 4418 kcal / 18556 kJ | 276 kcal / 1159 kJ |
Fehérje | 66,5 g | 4,2 g |
Zsír | 245,5 g | 15,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 96,7 g | 6,0 g |
Szénhidrát | 454,3 g | 28,4 g |
amelyből cukrok | 329,8 g | 20,6 g |
Rost | 19,9 g | 1,2 g |
A rizslisztes gluténmentes gyümölcskenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: dió fekete cseresznye gyümölcskenyér receptek karácsonyi GM receptek mazsola narancs őrölt fahéj porcukor rizsliszt tojás vaj vörös áfonya