Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Diós gluténmentes gyümölcskenyér rizslisztből, laktóz nélkül.

Kis Blanka – Gluténmentes Gasztronómia rovatunk szerzőjének legújabb receptje:

A gyümölcskenyér régen böjti süteményként készült, a mai porcukorral borított változata egyáltalán nem hasonlít elődjére.

Viszont az érdekesség kedvéért most nem egy klasszikus kandírozott narancs-és citromhéjjal készülő, cukormázzal megkent gyümölcskenyeret hoztam, hanem darált dióval, mazsolával, aszalt vörös áfonyával, és aszalt feketecseresznyével gazdagított változatot.

Nem tejmentesen készítettem, de ha a vajat kicseréljük növényi margarinra, akkor laktózérzékenyek és tejallergiások is bátran fogyaszthatják.

Diós gyümölcskenyér rizslisztből (glutén-és laktózmentes)

olcsó gluténmentes gyümölcskenyér recept | gluténmentes gasztronómia rovatHozzávalók: 30 x 12 cm-es őzgerincformához

  • 200 g rizsliszt
  • 5 közepes méretű (M-es) tojás
  • 150 g porcukor
  • 150 g puha laktózmentes vaj *
  • 150 g darált dió
  • 50 g görög mazsola
  • 50 g cukrozatlan aszalt vörös áfonya
  • 50 g cukrozatlan aszalt feketecseresznye
  • ½ evőkanál fahéj
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor

Elkészítés:

  • Válasszuk szét a tojásokat, majd adjunk a sárgájához 75 g porcukrot és a robotgép habverőjének segítségével habosítsuk ki (amíg kivilágosodik). Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vajat, majd tovább keverjük.
  • Egy másik tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a további 75 g porcukorral. (Ha ugyanazzal a habverővel verjük fel, akkor előbb mossuk el és töröljük tisztára, mert csak akkor fog felverődni habbá a fehérje.)
  • Öntsük a tojásfehérjét a sárgájához és keverjük egyneművé. Adjuk hozzá a lisztet, és óvatosan keverjük sima masszává, majd forgassuk bele a darált diót is.
  • Mehetnek bele az aszalt gyümölcsök, a fahéj, és a narancshéj is. Finoman keverjük össze, és tegyük a kivajazott, kilisztezett őzgerincformába. Légkeveréses sütőben, 180°C-on, 50 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha átsült, akkor vegyük ki a sütőből és vágjuk le késsel a tetejét, hogy ne legyen púpos. Borítsuk ki a formából egy tálcára, és hagyjuk kihűlni. Díszítésnek akár meghinthetjük porcukorral, vagy cukormázat is készíthetünk rá.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítés: 80 perc

  • Elkészítés: 30 perc
  • Sütés: 50 perc

A * jelölt 100% növényi alapú margarin használatakor, tejcukorérzékenyek és tejfehérje allergiások is fogyaszthatják.

Tápanyagtartalom az egészben 16 szelet esetén 1 szelet gyümölcskenyérben
Energia 4418 kcal / 18556 kJ 276 kcal / 1159 kJ
Fehérje 66,5 g 4,2 g
Zsír 245,5 g 15,3 g
  amelyből telített zsírsavak 96,7 g 6,0 g
Szénhidrát 454,3 g 28,4 g
  amelyből cukrok 329,8 g 20,6 g
Rost 19,9 g 1,2 g

A rizslisztes gluténmentes gyümölcskenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.

olcsó gluténmentes gyümölcskenyér recept | gluténmentes gasztronómia rovat

Kis Blanka – Gluténmentes Gasztronómia: rizslisztes gyümölcskenyér glutén- és laktózmentes változatban

Kategória: , , ,