Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 3. A cirok.
Gluténmentes gabonafélékről szóló cikksorozatunk következő részéhez érkeztünk, melyben a cirok bemutatásával foglalkozunk.
Érdemes megismerkedni ezekkel a kevésbé közismert gluténmentes gabonafélékkel valamint a korábban már bemutatott pszeudo-cereáliákkal, hogy a gluténintoleranciások cöliákia diétáját még színesebbé és tápanyagokban gazdagabbá tehessük.
Nem csak a mezőgazdaságban használható a cirok!
Afrikából származik a cirok (sorghum), nevezik még cilnek, cirkölesnek is, étkezési célra is javasolható , sőt sört is készítenek belőle, de sok helyen még inkább a mezőgazdaságban alkalmazzák:
- Takarmányozásra
- Ipari célra etanol előállításához
- Valamint keményítő, cukor, szirup gyártásához
- Sőt lisztjét ragasztókhoz is felhasználják.
Számunkra azonban nem ezek miatt válik a cirok érdekessé, hanem azért, mert gluténmentességéből és kedvező táplálkozásélettani tulajdonságaiból adódóan értékes alapanyaga lehet a gluténmentes diétának.
Cirok táplálkozás-élettani jelentősége:
- Gluténérzékenyek számára káros glutént nem tartalmaz, ezért a gluténmentes diétába beépíthető.
- Ásványi anyagok közül jelentős vas, magnézium és kálium tartalommal bír.
- Vitaminok közül kiemelkedő mennyiségben tartalmazza az E-vitamint, amely antioxidáns hatása révén véd a szabad-gyökök káros hatása ellen és segíti az immunrendszer működését.
- Összetétele hasonló a kukoricáéhoz, ahhoz képest azonban valamivel magasabb fehérjetartalma van.
- Rosttartalma hozzájárul az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
100g cirok tápanyagtartalma |
|
Energia | 1417 kJ/ 339 kcal |
Fehérje | 11,3 g |
Zsír | 3,3 g |
Szénhidrát | 74,6 g |
Élelmi rost | 6,3 g |
USDA, 2014
Felhasználása:
15-20% -ban keverhető más liszttel is
- Magyarországon a cirok jelenleg teljes kiőrlésű liszt formájában kapható.
- Palacsinta, gofri, keksz vagy egyéb kevert tésztájú édesség készítésekor felhasználható önmagában is, mivel lisztje semleges ízű, de más liszttel is keverhető.
- Kenyerek, péksütemények készítésekor a többi gluténmentes cereáliához, pszeudogabonához hasonlóan a megfelelő állagú tészta eléréséhez érdemes más liszttel keverni.
- Főételek készítésekor felhasználható főzelékek, levesek, mártások, sodók sűrítéséhez, rántásához egyaránt.
Kapcsolódó receptek:
Spárgás quiche – medvehagymával
Igazi húsvéti recept, ami tökéletesen illik a húsvéti sonkák, tojáskrémek, friss saláták mellé. Ne hagyjátok ki a menü tervezése során!...
Citromos mézes madelein – francia különlegesség
Franciák közkedvelt aprósüteménye a madelein, amit legtöbbször a délutáni tea, kávé mellé szoktak elfogyasztani. Könnyű, gyors gluténmentes sütemény recept.
Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
Egy kedves olvasónk, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a család kedvenc gluténmentes kenyér receptjét. Avagy...
Gluténmentes brownie fagyival – 45 perc alatt kész
Gluténmentes gabonákat bemutató sorozatunkhoz kapcsolóik a gluténmentes brownie receptünk is, amely elkészítéséhez ciroklisztet használtunk.
Lime-os barackos sütemény gluténmentes cirokliszttel
A cirok gluténmentességéből és kedvező táplálkozás élettani tulajdonságaiból adódóan értékes alapanyaga lehet a gluténmentes diétának. Mai gluténmentes receptünk cirokliszttel készült....
Hajdinalisztes sós palacsinta – gluténmentes
Gluténmentes palacsinta recept. Rendhagyó módon ez a palacsinta sós. A recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom szakácskönyvéből való.
A cirok fogyasztása:
- Sós és édes lepények formájában kisétkezésekkor.
- Házi készítésű kenyerek, péksütemények, pogácsák, kekszek egyik alapanyagaként.
Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a termék nyomokban sem tartalmaz glutént!
Kelt:2014.08.04 / Utolsó módosítás: 2016.09.10Kapcsolódó bejegyzések:
Cirok – gluténmentes kenyérsütés, popcirok
A cirok gluténmentes gabona és kiválóan használható a gluténmentes kenyérsütéshez. De nem csak gluténmentes kenyér készül belőle. Mond valamit a...
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 2. A teff.
Az Etiópiából származó teff is kevésbé ismert gluténmentes gabonaféle a teff nagyon apró szemű, legkisebb gabona a világon. Színesítheti a...
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...