Túrós gluténmentes kuglóf ami pite formára sikerült
Apósom 76. szülinapjára készített a feleségem zserbó-tortát, amit én nem ehettem mert az normál liszttel készült. Azért hogy ne csak pislogjak mint hal a szatyorban amíg ők a zserbót eszik, már előző este készítette el nekem ezt az eredetileg túrós gluténmentes kuglófot. A sütőforma választásnál úgy látszott, hogy a kisebbikbe nem fog beleférni, így a nagyobba töltötte bele. Abba viszont kevés volt a tészta, így a kuglóf elég lapos maradt, inkább olyan pite formára sikerült.
Ízre viszont tökéletes, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Hozzávalók 12 szelethez
- 2 evőkanál rum, mazsola beáztatva
- 3 db. tojás
- 50 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg cukor
- 3 evőkanál rizsdara
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 3 evőkanál rizsliszt
- 5 dkg apróra vágott mandula
- 3 evőkanál mandulaliszt
Elkészítés
- A tojássárgát a vajjal, cukrokkal habosra keverjük, egy csipet sót adunk hozzá.
- A túrót áttörjük, a rizsdarával, a rizsliszttel, a mandulaliszttel, a citromhéjjal, és a vágott mandulával összekeverjük. Belekeverjük a rumos mazsolát is.
- Az egészet hozzákeverjük a tojásos masszához.
- A fehérjét habbá felverjük, és azt is óvatosan beleforgatjuk.
- Kivajazott formába töltjük és megsütjük. 180 °C-on 50-60 perc alatt.
- Amikor kész, 10 percig a formában hagyjuk, majd kiborítjuk.
- Porcukorral megszórjuk.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szeletben |
Energia | 9348 kJ / 2231 kcal | 779 kJ / 186 kcal |
Zsír | 120,5 g | 10,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 66,0 g | 5,5 g |
Szénhidrát | 174,0 g | 14,5 g |
amelyből cukrok | 116,7 g | 9,7 g |
Rost | 37,5 g | 3,1 g |
Fehérje | 96,7 g | 8,1 g |
Só | 0,69 g | 0,06 g |
A gluténmentes túrós kuglóf recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes gluténmentes kuglóf recept mandula mandulaliszt mazsola pite rizsdara rizsliszt rum tojás túró túrós gluténmentes sütemények vaj vaníliás cukor