Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Húsvéti minikuglófok egy kis csavarral – természetesen gluténmentesen

Vajon mit tettünk a legújabb húsvéti receptünkbe, amitől egészségesebbé, izgalmasabbá tettük a hagyományos változatokhoz képest? A válasz a receptben olvasható!

gluténmentes minikuglóf receptHozzávalók 3 db-hoz:

  • 100 g liszt
  • 3 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 50 g cukkini (kb. 1/3 cukkini)
  • 50 g alma (1/2 kisebb alma)
  • 50 g margarin / vaj
  • 60 g eritrit (édesítőszer)
  • 2 csapott teáskanál gluténmentes kakaópor (kb. 8 g)
  • késhegynyi sütőpor
  • néhány csepp vanília aroma

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra. Egy nagy, vagy három kicsi kuglófformát vékonyan kenjünk ki zsiradékkal és szórjuk meg vékonyan liszttel.
  • A tojásokat mossuk meg, majd válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük habosra.
  • A vajat/margarint olvasszuk fel, majd keverjük el az eritrittel és csurgassuk hozzá a kikevert tojássárgájához.
  • A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a gluténmentes kakaóport és a sütőport, majd keverjük el. Szitáljuk rá a tojássárgájás keverékre.
  • A cukkinit és az almát mossuk meg, hámozzuk meg, reszeljünk le belőle 50-50 g–ot, majd keverjük hozzá a többi hozzávalóhoz és keverjük simára az egészet.
  • Végül óvatos mozdulatokkal adjuk a masszához a felvert tojásfehérjét, vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze.
  • Az elkészült masszát öntsük az előkészített formákba, majd tegyük a sütőbe és süssük 20 percig, majd további 5 percig letakarva. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni.
  • Tetejét ízlés szerint díszíthetjük frissen felvert tejszínhabbal, apróra tört pisztáciával, málnával, ahogy a képen is látható.

A dietetetikus tippje:

  • A gluténmentes minikuglóf recept kiváló alternatíva reggelire inzulinrezisztenciások számára is.
  • A recept különlegessége az összetevők között szereplő cukkini és alma, amelyek lereszelve növelik a sütemény tömegét, azonban a lisztekhez képest jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaznak. Általuk növeljük az étel nedvesség, valamint rosttartalmát, melyek mind kedvezőek a gluténmentes diétában.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagban és egy darabban (3 adag készítésekor) díszítés nélkül

 Tápanyagtartalom Egész adag Egy darab
Energia 1001,0 kcal / 4174,2 kJ 333,7 kcal /1391,5 kJ
Fehérje 28,9 g 9,6 g
Zsír 60,9 g 20,3 g
Szénhidrát 77,1 g 25,7 g
Élelmi rost 10,3 g 3,4 g

A gluténmentes minikuglóf receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , , , , ,

Ad