Túrós bukta gluténmentesen édesítőszerrel
Mennyei reggeli az asztalra, a megszokott lekvár helyett mi most túrós verziót készítettünk, amibe kandírozott citromhéjat is rejtettünk.
Hozzávalók: 8 db. kicsi (vagy 4 db. nagy túrós buktához)
- 25 dkg Mester kelt tészta liszt
- 10 dkg Mester süteményliszt
- 0,5 csomag gluténmentes élesztő
- 3 dkg édesítő (1:4 – 1 adag édesítő 4 adag cukorral egyenértékű)
- 5 dkg margarin
- 2,25 dl víz
Töltelék:
- 22,5 dkg * túró
- ízlés szerint édesítő
- 1 evőkanál kandírozott citromhéj
- 1-2 kávéskanál útifűmaghéj ( ha nagyon lágy a túró)
A túrós gluténmentes bukta elkészítése:
- A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vizet és alaposan, jól összegyúrjuk.
- 50 percet meleg helyen kelesztjük.
- Lisztes lapon kinyújtjuk, 4 részre vágjuk.
- Megtöltjük a közepét a töltelékkel.
- A hosszanti oldalát behajtjuk, majd feltekerjük.
- Olajjal vékonyan lekenjük, sütőpapíros tepsire tesszük, és 180 °C fokon kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Nehézségi szint: közepes.
Elkészítési idő: 115 perc (ebből kelesztés 50 perc, sütés 30 perc)
* Laktózmentes túróval elkészítve laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják!
Tápanyagtartalom | az egészben | 8 db. esetén 1 darabban | 4 db. esetén 1 darabban |
Energia | 7454 kJ / 1779 kcal | 930 kJ / 222 kcal | 1867 kJ / 445 kcal |
Zsír | 50,2 g | 6,3 g | 12,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 25,3 g | 3,2 g | 6,3 g |
Szénhidrát | 282,9 g | 35,4 g | 70,7 g |
amelyből cukrok | 8,5 g | 1,1 g | 2,1 g |
Rost | 17,6 g | 2,2 g | 4,4 g |
Fehérje | 37,1 g | 4,6 g | 9,3 g |
Só | 1,30 g | 0,16 g | 0,33 g |
A túrós gluténmentes bukta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bukta citrom édesítőszer élesztő gluténmentes péksütemények ivóvíz lisztkeverék margarin Mester Család gluténmentes süteményliszt Mester Család kelt tészta lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) tojásmentes túró túrós gluténmentes sütemények