Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Túrós bukta gluténmentesen édesítőszerrel

túrós batyu gluténmentgesenMennyei reggeli az asztalra, a megszokott lekvár helyett mi most túrós verziót készítettünk, amibe kandírozott citromhéjat is rejtettünk.

Hozzávalók: 8 db. kicsi (vagy 4 db. nagy túrós buktához)

  • 25 dkg Mester kelt tészta liszt
  • 10 dkg Mester süteményliszt
  • 0,5 csomag gluténmentes élesztő
  • 3 dkg édesítő (1:4 – 1 adag édesítő 4 adag cukorral egyenértékű)
  • 5 dkg margarin
  • 2,25 dl víz

Töltelék:

  • 22,5 dkg * túró
  • ízlés szerint édesítő
  • 1 evőkanál kandírozott citromhéj
  • 1-2 kávéskanál útifűmaghéj ( ha nagyon lágy a túró)

gluténmentes túrós batyu receptA túrós gluténmentes bukta elkészítése:

  • A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vizet és alaposan, jól összegyúrjuk.
  • 50 percet meleg helyen kelesztjük.
  • Lisztes lapon kinyújtjuk, 4 részre vágjuk.
  • Megtöltjük a közepét a töltelékkel.
  • A hosszanti oldalát behajtjuk, majd feltekerjük.
  • Olajjal vékonyan lekenjük, sütőpapíros tepsire tesszük, és 180 °C fokon kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Nehézségi szint: közepes.

Elkészítési idő: 115 perc (ebből kelesztés 50 perc, sütés 30 perc)

* Laktózmentes túróval elkészítve laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják!

Tápanyagtartalom az egészben 8 db. esetén 1 darabban 4 db. esetén 1 darabban
Energia 7454 kJ / 1779 kcal 930 kJ / 222 kcal 1867 kJ / 445 kcal
Zsír 50,2 g 6,3 g 12,6 g
  amelyből telített zsírsavak 25,3 g 3,2 g 6,3 g
Szénhidrát 282,9 g 35,4 g 70,7 g
  amelyből cukrok 8,5 g 1,1 g 2,1 g
Rost 17,6 g 2,2 g 4,4 g
Fehérje 37,1 g 4,6 g 9,3 g
1,30 g 0,16 g 0,33 g

A túrós gluténmentes bukta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

túrós bukta gluténmentes recept

gluténmentes túrós bukta

Kategória: , ,