Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Epres joghurtos gluténmentes torta – Iri mama konyhája

epres joghurtos gluténmentes torta receptIri mama most egy gyönyőrű gluténmentes torával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Ez a torta minden alkalomra tökéletes. Üde, gyümölcsös, krémes, és nem édes. Ha könnyed édességre vágysz, ez pont olyan. Szeretettel ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók: egy 26 cm-es tortaformához (12 szelet)

A gluténmentes piskótához:

Krémhez:

  • 50 dkg friss eper
  • 10 dkg natúr zsír szegény *joghurt
  • 30 g cukor
  • 270 ml növényi eredetű „tejszín” (pl. rizs főzőkrém) [100 ml 288 kcal]
  • 1 csomag Dr. Oetker zselatin
  • 100 ml sűrű *tejszín

Díszítéshez, nálam tejszínből rózsák, de bármivel lehet pl. gyümölccsel

Az epres joghurtos gluténmentes torta elkészítése:

  • Tojásokat szétválasztom, fehérjét kemény habbá verem a cukorral. Fényesre, magasra, ebbe teszem a tojások sárgáját, tovább habosítom. Nem kell hozzá sütőpor.
  • Végül kanalanként adom hozzá a gluténmentes lisztkeveréket, kézi habverővel óvatosan beleforgatom.
  • A lapokat külön sütöm meg, 3 db tojás – 3 evőkanál cukor – 3 evőkanál lisztből,. mert így gyorsabban és egyenletesen sül meg.
  • Lapokat egyenként 13-15 percig sütjük 180 °C fokos sütőben légkeveréssel.
  • A krémet előző este készítettem el, hogy dermedjen meg. Ha aznap készítünk mindent, akkor a krémmel kezdjük el!
  • A tisztított darabokra vágott epret késes aprítóban teszem a krém hozzávalóval együtt, és felhabosítom. Végül a forró vízben feloldott zselatinnal újra habosítom.
  • Torta gyűrűt egy tálcára teszem, bele rakom az első lapot, erre a krém felét. Hagytam pár szem epret, amit apróra vágtam, rászórtam a krémre. Erre a másik lap és krém, végül az utolsó piskótalap. Olyan magas lett, hogy nem fért az összes krém bele.
  • Hűtőbe tettem dermedni, 2 órára. Ezután szépen, könnyen eltávolítható a karima.
  • A maradék krémmel körbe kenem, majd dekorálom.
  • Most 1 dl tejszínt kemény habbá vertem, habzsákba töltöm, virágmintás kinyomó fejjel rózsákkal, pár szem eperrel, málnával díszítem. Ez a művelet opcionális, mindenki kedve és fantáziája szerint készítse.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 1,5 óra + 2 óra hűtés

Nehézségi fok: haladó

* a tejtermékek esetében használható laktózmentes változat is így laktózérzékenyek is beépíthetik gluténmentes diétájukba!

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet
epres, joghurtos gluténmentes tortában
Energia 9853 kJ / 2346 kcal 823 kJ / 196 kcal
Zsír 100,2 g 8,4 g
  amelyből telített zsírsavak 38,9 g 3,2 g
Szénhidrát 276,4 g 23,0 g
  amelyből cukrok 158,5 g 13,2 g
Rost 17,6 g 1,5 g
Fehérje 68,5 g 5,7 g
1,50 g 0,13 g

Az epres, joghurtos gluténmentes torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

 

gluténmentes torta recept epres joghurtos

Iri mama epres joghurtos gluténmentes tortája

Kategória: , , , ,