Gluténmentes húsgolyó cukkinicsónak paradicsomágyon
KolosFreeFood rovatunk újabb gluténmentes receptje egy húsgolyó-cukkinicsónak paradicsomágyon.
Bárhogyan is, de a cukkini az a zöldség, amit mindenre fel lehet használni, akár édességnek is. Szinte egész évben meg tudjuk vásárolni, de ilyenkor nyáron kedvező az ára is. Szinte hetente eszünk is itthon valamilyen cukkinis ételt. Most egy hagyományosabb ételt hoztam. Igazán finom, és laktató.
Hozzávalók (4 főre):
Húsgolyóhoz:
- 400 g darált sertéshús
- 120 g főtt rizs
- fél csomag Lucullus fasírt fűszerkeverék
- 2 evőkanál étolaj
Cukkinis paradicsomos réteghez:
- 1 db nagyobb cukkini
- 350 g paradicsomsűrítmény
- 2 dl víz
- egy csipet cukor
- ízlés szerint oregánó
- ízlés szerint kakukkfű
- 4 g só
- 100 g növényi sajt, Mozzarella jellegű (Fino VegaJo)
A gluténmentes húsgolyó elkészítése:
- A megfőtt rizst és a darált sertéshúst a fasírt fűszerporral összekeverjük.
- Egyforma kis gombócokat formálunk belőle.
- Majd a kevés étolajon mindegyiket kicsit megpirítjuk, minden oldalát, törlőpapírra szedjük őket, hogy a maradék olajat fel tudja szívni a papír.
- A cukkinit kettévágjuk, kikaparjuk a magvas belső részét.
- Ebbe a kis csónakba helyezzük a megpirult, aranybarna húsgombócokat.
- A maradék húsgombócokat félretesszük.
- A paradicsompürét felforraljuk a vízzel, a sóval, cukorral és a többi fűszerrel.
- Amikor felforrt a paradicsomos mártásunk és az ízek jók lettek, öntsük egy hőálló tálba.
- Majd helyezzük bele a cukkini csónakot a gombócokkal együtt.
- Ezután a maradék húsgombócot tegyük a paradicsomos szószba, körbe a cukkinicsónakok mellé.
- Reszeljük rá a növényi sajtot, majd tegyük a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
- Kb. 25 percig süssük, akkor jó, amikor már a sajt is megpirult a tetején.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag Húsgolyós cukkinicsónakban |
Energia | 7564 kJ / 1801 kcal | 1890 kJ / 450 kcal |
Zsír | 93,1 g | 23,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 40,0 g | 10,0 g |
Szénhidrát | 124,0 g | 31,0 g |
amelyből cukrok | 58,7 g | 14,7 g |
Rost | 3,0 g | 0,8 g |
Fehérje | 104,1 g | 26,0 g |
Só | 12,21 g | 3,05 g |
A gluténmentes húsgolyó recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukkini cukor étolaj fasírt főétel gluténmentes egytálétel gyors ivóvíz kakukkfű oregánó paradicsom sűrítmény rizs sajt sertéshús só