Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Spenót főzelék 30 perc alatt

gluténmentes spenót főzelék receptIri mama most egy finom spenót főzelékkel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Spenótot sokféleképpen készítem, nagyon szeretem. Most főzeléket hoztam, ahogy én készítem. Ha tetszik készítsétek el.

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 750 g friss spenót
  • izlés szerint só, bors, fokhagymapor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1,5dl * tej (növényi eredetű is jó)
  • 1 evőkanál zsiradék (bármilyen jó)
  • 1,5 evőkanál rizsliszt

Elkészítése:

  • Spenótot megtisztítom, vastag szárát levágom,alaposan megmosom.
  • Nagyobb méretű fazékba vizet forrni felteszem, egy teáskanál sóval. Ha felforrt a víz, beleteszem a spenótot 10-12 percig főzöm.
  • Leszűröm, amíg lecsepeg, elkészítem a rántást. Közepes méretű edénybe, zsiradékon lepirítom a fokhagymát és a rizslisztet.
  • Úgy készítem, mint a hagyományos rántást. Erre teszem a spenótot, majd apránként adagolom hozzá a tejet.
  • Csomómentesre keverem, majd beállítom a sűrűségét. Mindenki annyi tejet adjon hozzá, amilyen sűrűre szeretné.
  • Ízesítem ha szükséges sóval, fokhagymaporral. Nem pürésítem a spenótot, mi szeretjük ha kicsit rágni lehet. Sült tojással tálalom, aminek mind a két felét megsütöm.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 30 perc

* Laktózmentes tejtermékkel elkészítve laktózérzákenyek is, növényi tejhelyettesítőkkel főzve tejfehérje allergiások is beépíthetig gluténmentes diétájukba.

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag gluténmentesen
elkészített  spenótőzelékben
Energia 2360 kJ /562 kcal 1180 kJ / 281 kcal
Zsír 27,4 g 13,7 g
  amelyből telített zsírsavak 12,9 g 6,5 g
Szénhidrát 47,3 g 23,7 g
  amelyből cukrok 10,1 g 5,1 g
Rost 16,9 g 8,5 g
Fehérje 27,6 g 13,8 g
0,2 g 0,1 g

Az gluténmentes spenót főzelék tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,