Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Ribizlikrémmel töltött gluténmentes piskótaszelet édesítőszerrel

Gyorsan elkészíthető, finom desszert a vasárnapi ebéd után vagy torta különleges alkalmakra.

ribizlis gluténmentes torta receptHozzávalók 12 piskótaszelethez:

A piskótatésztához:

Ribizli krémes töltelék:

  • 250 g 3,5% zsírtartalmú joghurt
  • 400 g pürésített ribizli vagy bármilyen bogyós gyümölcs (pl. eper vagy málna)
  • 1 evőkanál édesítőszer (* 1:4)
  • 6 db gluténmentes zselatinlap
  • 200 ml ** Meggle Creme Patisserie Decor (növényi alapú tejszín alternatíva tejcukor és tejfehérje mentes), de használható normál habtejszín is.

* 4 adag cukor édesítő erével 1 adag édesítőszer felel meg.

TIPP: A krém először nagyon hígnak tűnhet, amely idővel megszilárdul. Érdemes pár percre hűtőszekrényben pihentetni.

Díszítéshez:

  • 20 g hámozott, aprított pisztácia
  • pár szem ribizli

Elkészítés:

  • Készítsük el a piskótatésztát
  • Egy kisebb méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe terítsük szét a piskótatésztát, majd 250 °C-on (alsó-felső sütés üzemmódban) kb. 5-8 perc alatt süssük meg a piskótalapot.
  • Ha megsült a piskóta, egy rácsra terítve hagyjuk kihűlni
  • Vágjuk ketté a a piskótalapot. Az egyiket kerítsük körbe alufóliával (hogy a töltelék ne folyjon le róla) és kenjük meg  az joghurtos-epres krémmel, majd helyezzük rá a második piskótalapot és ezt is kenjük meg a krémmel.
  • A gluténmentes piskótaszeletet díszítsük szeletet eperrel és apróra vágott pisztácia darabokkal vagy ízlés szerint mandula forgáccsal

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet ribizlikrémes gluténmentes piskótában
Energia 7459 kJ / 1776 kcal 622 kJ / 148 kcal
Zsír 108,2 g 9,0 g
  amelyből telített zsírsavak 71,6 g 6,0 g
Szénhidrát 130,3 g 10,9 g
  amelyből cukrok 54,6 g 4,6 g
Rost 38,2 g 3,2 g
Fehérje 57,6 g 4,8 g
0,49 g 0,04 g

A gluténmentes piskótaszelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Az alaprecept a Német Cöliáka Társaság honlapján 2015 májusában a hónap receptje volt!

Mi így készítettük el a gluténmentes piskótaszelet ribizli krémmel

TIPP: A gluténmentes piskótatekercs elkészítéséhez segítség lehet a fázisfotókkal illusztrált korábbi cikkünk.

Kategória: , ,