Gluténmentes croissant, ahogy Kolos készíti
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes croissantal bővült.
A glutén- és tejmentes életemből nagyon hiányzik az az igazi, „békebeli” croissant. Sok sok, talán még attól többféle receptet is kipróbáltam, de sehogy sem találtam eddig a megfelelő lisztet. Ez a croissant vált be a legjobban, ízvilágra, puhaságra hozza a hagyományosat, persze levelességben nem lehet utolérni a normál leveles tésztát.
Hozzávalók (5 db kisebb méretű):
- 230 + 3 x 5g Kate’s low carb mix gluténmentes lisztkeverék (kovászos kenyér lisztkeverék)
- 60 g porcukor
- 10 g frissen facsart citromlé
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 8 g napraforgó étolaj
- 250 g melegvíz
Töltelék:
- 3 evőkanál Rama Vegan vaj alternatíva
Tetejére:
- 1 egész tojás felverve
A gluténmentes croissant elkészítése:
- A folyékony összetevőket kimérjük, ehhez adjuk a lisztkeveréket és a porcukrot.
- Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
- Pihentetjük majd legalább 10-15 percig.
- Kb. 5 g lisztezett felületen téglalap alakúvá gyúrjuk a tésztát.
- Erre másfél evőkanálnyi, szobahőmérsékletű vajpótlót kenünk.
- 3 részre hosszában, majd egymás alá, és egymásra hajtjuk. Ezt a tésztát pihentetjük kb. 40 percig hűtőszekrényben.
- Kivesszük a hideg tésztát. Újra lisztezett felületen próbáljuk meg a lehető legvékonyabb téglalappá nyújtani. Erre ugyan úgy rákenjük a maradék vajpótlót.
- Újra hajtogatjuk. Ismét pihentetjük a hűtőben.
- Ezt a tésztát hagyjuk egész éjszakára a hűtőben.
- Másnap lisztezett felületen újra kinyújtjuk téglaláppá. (6-8 óra elteltével)
- Ha ez sikerült, akkor kb. 5 db egyforma háromszögre vágjuk a tésztát.
- Szorosan feltekerjük a nem csúcsos részénél kezdve.
- Ha készen vagyunk, újra tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a sütőnk kb. 200 °C-ra felmelegszik.
- Ha már felmelegedett a sütő, akkor lekenjük a croissanokat a tojással.
- kb. 8-10 percig sütjük ilyen magas hőmérsékleten.
- Majd levesszük a hőt 180 °C fokra, ezen a hőmérsékleten sütjük tovább kb. 35 percig. (sütési idő függ a sütőnktől)
- Kihűlve tálaljuk is.
- Porcukorral meghintve, csokoládéval leöntve, vagy házi lekvárral a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 8-10 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes croissantban |
| Energia | 5078 kJ /1209 kcal | 1016 kJ /242 kcal |
| Zsír | 42,0 g | 8,4 g |
| amelyből telített zsírsavak | 11,1 g | 2,2 g |
| Szénhidrát | 187,4 g | 37, g |
| amelyből cukrok | 61,3 g | 12,3 g |
| Rost | 72,1 g | 14,4 g |
| Fehérje | 12,1 g | 2,4 g |
| Só | 4,11 g | 0,82 g |
A mediterrán gluténmentes croissant tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom croissant étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes péksütemények It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz mindenmentes receptek porcukor reggeli tojás tojásmentes uzsonna és tízórai vaj











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

