Gluténmentes málnás cukkinis browni
KolosFreeFood receptválogatásunk egy tejmentes, gluténmentes málnás cukkinis brownival bővült.
Maradt még itthon egy kevés cukkini. Gondoltam, miért ne lehetne felhasználni brownihoz. A fagyasztóban pedig lapult szüleim málnája, így ezt is felhasználtam. Nagyon finom, ízletes browni kerekedett belőle. Ezzel azonban nem elégedtem meg. Készítettem habcsókot, amihez a végén kókuszreszeléket adtam.
Hozzávalók (1 tepsi):
Tésztához:
- 180 g frissen reszelt cukkini (kissé kifacsarva)
- 65 g fagyasztott málna
- 150 g barna rizsliszt
- 100 g cukor
- 120 ml étolaj
- 3 db tojás
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 1 csipet só
- 3-4 evőkanál holland kakaópor (ízlés szerint)
Habcsókhoz:
- 3 tojásfehérje (L méretű)
- 170 gramm kristálycukor
- 1 púpozott teáskanál porcukor
- Pár csepp citromlé
- 100 g kókuszreszelék
A gluténmentes málnás cukkinis browni elkészítése:
- A tojásokat kikeverjük a cukorral, csipet sóval.
- Ehhez adjuk az étolajat, és elkezdjük habosítani a tojásokat.
- Amikor már habos, akkor öntsük hozzá a kissé kifacsart cukkinit, és a felolvasztott málnát.
- Kissé keverjünk még rajtuk.
- Közben hozzá öntjük a lisztet, szódabikarbónát, és a pár csepp citromlevet.
- Keverjük hozzá a kakaóport.
- A tésztát beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
- A tésztát 160 °C fokon készre sütjük. (Kb. 20-25 perc)
- Vigyázzunk, hogy a süti ne száradjon ki.
- Amíg kihűl a tészta elkészítjük a habcsókot.
- A tojásfehérjéket elkeverjük a cukorral.
- Egy lábasba vizet teszünk, forraljuk, és erre tesszük rá a tojásfehérjés, cukros keveréket.
- Folyamatosan keverjük, hogy nehogy kicsapódjon a fehérje. (ne érjen bele a vizes lábasba az edény, amiben a tojásfehérje van!)
- Amikor már teljesen elolvadt a cukor, (csípőssé válik a fehérje) akkor levehetjük a vizes lábasról.
- Adjuk hozzá a pár csepp citromlevet, és a porcukrot.
- Először lassan, majd fokozatosan erősebben verjük a habunkat.
- Néhány perc alatt elkezd kemény habbá.
- Amikor már nem folyik le a hab a robotgép keverőfejéről, akkor adjuk hozzá a kókuszreszeléket, és már csak habkanállal keverjük össze.
- Az időközben teljesen kihűlt tésztát vágjuk kockákra fel.
- Habzsákba tegyük a kókuszos habcsókot.
- Nyomjunk kis halmokat a tésztakockákra, esetleg zsebsárkánnyal pirítsuk meg a kis habcsókok felszínét.
- Dekoráljuk kis málnaszemekkel a brownit.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 40 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes málnás cukkinis browni tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt citrom cukkini cukor édes élesztőmentes étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes brownie kakaópor kókuszreszelék málna porcukor reggeli só szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai vendégváró