Hogyan készítsünk igazi gluténmentes croissant?
Megszokhattuk már, hogy Iri mama szereti a kihívásokat. Egy tökéletes gluténmentes croissant receptet kísérletezett ki.
Legjobban ez a péksütemény hiányzott a mentes időm alatt. Többször nekifogtam, eddig nem úgy sikerült ahogy szerettem volna. Ma megtört a jég. Nagyon, nagyon hasonlít az eredetihez. Réteges, kívül ropogós, belül puha gluténmentes croissant. Imádom. Biztos hogy sokszor fogom megsütni, bízom benne hogy még jobb lesz. Ha nem, akkor is elégedett vagyok. Régi családi receptemet mentesítettem.
Hozzávalók (16 db gluténmentes croissanthoz):
- 200 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 150 g It’s Us Miklós univerzál mix gluténmentes lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 4 g só
- 6 g cukor
- 5 g porélesztő
- 1 g gluténmentes sütőpor
- 1 g xantán
- 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 1 db M-es tojás
- 170 g natúr joghurt
- 120 g tej
Rétegek közé :
- 130 g hideg vaj
Tetejére:
- 1 db felvert tojás
Az igazi gluténmentes croissant elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem a liszteket, hozzáadom az összes száraz hozzávalót, elkeverem.
- Kimérem a joghurtot és a tejet, megmelegítem, összekeverem. Ráöntöm a lisztre, beleteszem a tojást.
- Dagasztó gép spiráljával 5 percig dagasztom a tésztát. Hirtelen hígnak tűnhet, de ne tegyünk hozzá semmit, mire megkel a tészta, pont jó lesz.
- Konyhapulton 1 óra 30 percen át kelesztem. Ha hűvös van a lakásban, lehet hogy több idő kell hozzá.
- Ezután lisztezett gyúrólapra borítom a tésztát. Ne sok lisztet adjunk hozzá, mert kemény lesz a tészta.
- 8 egyforma részre vágom, majd egyesével 20 cm-es körré nyújtom.
- Mikor mind elkészült, egy lapot a gyúrólap közepére teszek, ráreszelem a hideg vaj egy részét. Erre lapot, majd újra hideg vajat reszelek.
Ha jól osztjuk be, minden réteg közé elég lesz a vaj. Addig így készítem míg minden anyag elnem fogy. Az utolsó lapra nem kell vajat reszelni! - Lett egy 20 cm-es tészta torony, amelyet
elkezdem egy nagy körré nyújtani, 50-60 cm. - Óvatosan, mindig körbe, körbe. Ezután egy pizza vágóval, 16 cikkre vágom.
- Gáztepsire sütőpapírt teszek. Minden cikket a szélesebb oldalán,középen 2 cm mélyen bevágom, így tekerem fel.
- Szép, egyforma croissanok lettek. Folpackkal lefedem a tepsit, szobahőmérsékleten‼, duplájára kelesztem. Nem szabad sütőben, mert kifolyik a vaj. 1 óra alatt megkelt, felvert tojással lekenem.
- 180 °C fokra állítom a hőfokot, légkeverésre.
- Hideg sütőbe teszem, 15-20 percig, pirosra sütöm. Gyönyörű, piros, ropogós,és nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 3 óra 30perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes croissanban |
Energia | 10181 kJ / 2430 kcal | 637 kJ / 152 kcal |
Zsír | 127,1 g | 7,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 77,9 g | 4,9 g |
Szénhidrát | 273,4 g | 17,1 g |
amelyből cukrok | 34,2 g | 2,1 g |
Rost | 36,6 g | 2,3 g |
Fehérje | 31,2 g | 2,0 g |
Só | 6,24 g | 0,39 g |
A gluténmentes croissant recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: croissant cukor élesztő gluténmentes péksütemények It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só sütőpor xantán