Gluténmentes és lisztmentes gesztenyés meggyes szelet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes gesztenyés meggyes szelet bővült.
A piskóta alapötletét a Mestercukrászból hoztam. Picit újra gondoltam. Töltelék csokoládé ganache és meggyzselé. a kettő töltelék, a gesztenyéhez nagyon jól illik, pláne, ha egy kis rum aromával feldobjuk a meggyzselét.
Hozzávalók (8 szelet):
Tészta hozzávalói:
- 6 db egész tojás
- 30 dkg mentes gesztenyemassza
- 6 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- fél csomag sütőpor
Meggyzselé:
- 200 g kimagozott meggy
- 1 db egész, kezeletlen citrom frissen reszelt héja
- 1 db egész citrom frissen facsart leve
- 2 evőkanál kristálycukor
- (pár csepp rumaroma)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 8 g Lucullus zselatin
- 0,5 dl rizstej
Csokoládé ganache:
- 60 g mentes csokoládé
- 130 g Meggle Patissere Decor vegán tejszínhab
A gluténmentes és lisztmentes gesztenyés meggyes szelet elkészítése:
- A tojásokat a csipet sóval, cukorral, sütőporral robotgép segítségével alaposan habosítsuk fel.
- Közben a gesztenyemasszát törjük össze egy villa segítségével.
- Amikor már a tojások kellően habosak, adagonként adjuk hozzá a gesztenyemasszát, és verjük tovább.
- Amikor az összes gesztenyemasszát hozzáadtuk, és kikevertük a tojásokkal, egy nagyobb, sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntsük a tésztát.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre 12-16 perc alatt.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a gesztenyés tésztát, mert úgy könnyebb lesz bánni vele.
- Elkészítük a meggyes zselét.
- A kimagozott meggyekhez reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét is, a fahéjat, cukrot is.
- Adjuk hozzá a kevés növényi tejet (most rizs) és kezdjük el főzni a meggyet.
- A meggy elég leveses volt, így nem adtam több rizstejet hozzá
- Kézi botmixerrel azonnal pürésítjük.
- Adjuk hozzá a zselatinport, és pár pillanatig főzzük együtt.
- A csokoládé ganachehoz a tejszínt forraljuk fel. (most mikrohullámú sütőben tettem meg)
- A forró tejszínt öntsük rá a felaprított csokoládé darabokhoz.
- Keverjük össze alaposan a csokoládéval, addig amíg a csoki teljesen fel nem olvad.
- Most egy 21×12 cm kis formával szaggattam ki nagyon óvatosan a gesztenyés piskótát.
- A kis forma alját később béleljük ki folpakkal.
- Alulra tegyünk egy tésztalapot.
- Erre öntsünk egy adag kissé kihűlt meggyzselét.
- Újra tésztalap, amire a csokoládé ganachet öntsük rá.
- Újra egy lap, amire a maradék meggyzselét halmozzuk.
- Díszítésképp pár szem kimagozott, félbe szedett meggyet tegyünk.
- Alaposan kihűlve tudjuk majd szeletelni.
- (Érdemes egész éjszakára a hűtőszekrényben tárolni, pihentetni!)
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra és a pihentetés
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. (kb. 155 g) Gesztenyés meggyes lisztmentes szeletben |
Energia |
9490 kJ / 2265 kcal |
1186 kJ / 283 kcal |
Zsír |
97,0 g |
12,1 g |
amelyből telített zsírsavak |
6,8 g |
7,6 g |
Szénhidrát |
269,1 g |
33,6 g |
amelyből cukrok |
192,4 g |
24,1 g |
Rost |
25,1 g |
3,1 g |
Fehérje |
63,3 g |
7,9 g |
Só |
1,18 g |
0,15 g |
A gluténmentes gesztenyés meggyes szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édes gesztenyemassza gluténmentes tejcsokoládé gyors kristálycukor meggy őrölt fahéj reggeli rumaroma só sütőpor tejszínhab tojás uzsonna és tízórai zselatin