Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sárgabarackos növényi joghurtos torta

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sárgabarackos növényi joghurtos tortával bővült.

Megérkezett az igazi kánikula. Az a valódi, igazán konyhát elkerülő forróság. Ilyenkor nehéz magát rászánnia az embernek, hogy bekapcsolja a sütőt, és édességet készítsen. Viszont itt a megoldás: ez a sárgabarczselés, növényi joghurtos torta sütésmentes. Csak pár kavarás, forralás, és mehet az egész a hűtőszekrénybe, dermedni, hűlni. Amikor igazán lehűlt a torta, nagyon jól fog esni a délutáni kávé mellé.

Hozzávalók (16 szelet):

Tészta hozzávalói:

  • 170 g gluténmentes zabpehely
  • 85 g Ráma vegán margarin
  • 1 dl növényi tej (most rizs)
  • 3 evőkanál holland zsírszegény kakaópor
  • 1 evőkanál negyedannyi édesítő
  • egy csipet só

Sárgabarackzselé:

  • 400 g magozatlan sárgabarack (jó érett legyen)
  • 2 evőkanál negyedannyi édesítő
  • 1 egész kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1 egész kezeletlen héjú citrom frissen facsart leve
  • 1,5 dl víz
  • 15 g Lucullus Étkezési zselatinpor
  • csipet só

Joghurtos réteg:

  • 400 g Meggle Patissere Creme vegán növényi joghurt
  • 400 g Alpro Vaníliás joghurt (növényi joghurt)
  • 15 g Lucullus Étkezési zselatinpor

Dekoráció:

  • 2-3 szem sárgabarack
  • néhány mentalevél

A gluténmentes sárgabarackos növényi joghurtos torta elkészítése:

  • A zabpelyhet főzzük meg a „tészta” hozzávalóival.
  • A kész „tésztát” lapítsuk el a tésztaforma aljában, körülbelül egyforma vastagságúra.
  • Tegyük is be a hűtőszekrénybe.
  • Főzzük meg a sárgabarackzselét.
  • A citrom héját, levét adjuk a sárgabarackhoz.
  • Mehet bele a só és az édesítő is.
  • A 1,5 dl vízhez adjuk hozzá a zselatin port, tegyük hűtőszekrénybe.
  • Amikor már a barackok kellő nedvességet engedtek ki magukból, és kezd sűrűsödni a barack, öntsük bele a zselítinos vizet.
  • Fogjuk a kézi botmixerünket, és egyenletessé turmixoljuk át a sárgabarackot.
  • Vegyük le a tűzhelyről, pihentessük hűtsük. (ne a hűtőszekrénybe, hogy ne szilárduljon meg túlságosan hamar)
  • Addig pár pillanat alatt elkészül a vaníliajoghurtos, tejszínes krémet.
  • Mérjünk ki a növényi, vaníliás joghurtból 1,5 dl-t.
  • Ehhez adjuk a zselatin port.
  • Tegyük hűtőszekrénybe.
  • Verjük fel a növényi tejszínt.
  • Forraljunk egyet a maradék joghurton.
  • Öntsük hozzá a zselatinos joghurtot.
  • Fogjuk a kézi botmixerünket, és egyenletessé turmixoljuk át a joghurtot.
  • Így a kis zselatinszemek nem fognak a kihülés során nagy szemcsékké összeállni.
  • Óvatosan keverjük össze a felvert növényi tejszínhabbal.
  • Most jöhet a torta összeállítása.
  • A hűtőszekrényből kivett „tészta alapra” öntsük rá a fél adag joghurtos-tejszínes krémet.
  • Tegyük vissza a hűtőszekrénybe, pihenni pár pillanatot.
  • Közben figyeljünk arra, hogy a sárgabarckzselé ne dermedjen meg.
  • Ha már a joghurtos-tejszínes réteg kissé összeállt, öntsük rá a barackzselét.
  • Pár percre ismét tegyük hűtőszekrénybe.
  • Végül, ha már picit összeállt a barackzselé, öntsük rá a maradék joghurtos-tejszínes krémet.
  • Erre tegyük a dekorációnak szánt felcikkezett sárgabarackot, és a mentaleveleket.
  • Hagyjuk teljesen megdermedni a tortánkat.
  • Érdemes egy egész éjszakára a hűtőszekrényben hagyni.
  • Szeletelve, jó hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra és a plusz pihentetési idő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes sárgabarackos növényi joghurtos torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

gluténmentes joghurtos torta

Kategória: , , , ,