Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes és lisztmentes gesztenyés meggyes szelet

szelet recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes gesztenyés meggyes szelet bővült.

A piskóta alapötletét a Mestercukrászból hoztam. Picit újra gondoltam. Töltelék csokoládé ganache és meggyzselé. a kettő töltelék, a gesztenyéhez nagyon jól illik, pláne, ha egy kis rum aromával feldobjuk a meggyzselét.

Hozzávalók (8 szelet):

Tészta hozzávalói:

  • 6 db egész tojás
  • 30 dkg mentes gesztenyemassza
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor

Meggyzselé:

  • 200 g kimagozott meggy
  • 1 db egész, kezeletlen citrom frissen reszelt héja
  • 1 db egész citrom frissen facsart leve
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • (pár csepp rumaroma)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 8 g Lucullus zselatin
  • 0,5 dl rizstej

Csokoládé ganache:

  • 60 g mentes csokoládé
  • 130 g Meggle Patissere Decor vegán tejszínhab

A gluténmentes és lisztmentes gesztenyés meggyes szelet elkészítése:

  • A tojásokat a csipet sóval, cukorral, sütőporral robotgép segítségével alaposan habosítsuk fel.
  • Közben a gesztenyemasszát törjük össze egy villa segítségével.
  • Amikor már a tojások kellően habosak, adagonként adjuk hozzá a gesztenyemasszát, és verjük tovább.
  • Amikor az összes gesztenyemasszát hozzáadtuk, és kikevertük a tojásokkal, egy nagyobb, sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntsük a tésztát.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre 12-16 perc alatt.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni a gesztenyés tésztát, mert úgy könnyebb lesz bánni vele.
  • Elkészítük a meggyes zselét.
  • A kimagozott meggyekhez reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét is, a fahéjat, cukrot is.
  • Adjuk hozzá a kevés növényi tejet (most rizs) és kezdjük el főzni a meggyet.
  • A meggy elég leveses volt, így nem adtam több rizstejet hozzá
  • Kézi botmixerrel azonnal pürésítjük.
  • Adjuk hozzá a zselatinport, és pár pillanatig főzzük együtt.
  • A csokoládé ganachehoz a tejszínt forraljuk fel. (most mikrohullámú sütőben tettem meg)
  • A forró tejszínt öntsük rá a felaprított csokoládé darabokhoz.
  • Keverjük össze alaposan a csokoládéval, addig amíg a csoki teljesen fel nem olvad.
  • Most egy 21×12 cm kis formával szaggattam ki nagyon óvatosan a gesztenyés piskótát.
  • A kis forma alját később béleljük ki folpakkal.
  • Alulra tegyünk egy tésztalapot.
  • Erre öntsünk egy adag kissé kihűlt meggyzselét.
  • Újra tésztalap, amire a csokoládé ganachet öntsük rá.
  • Újra egy lap, amire a maradék meggyzselét halmozzuk.
  • Díszítésképp pár szem kimagozott, félbe szedett meggyet tegyünk.
  • Alaposan kihűlve tudjuk majd szeletelni.
  • (Érdemes egész éjszakára a hűtőszekrényben tárolni, pihentetni!)

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra és a pihentetés

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. (kb. 155 g)

Gesztenyés meggyes lisztmentes szeletben

Energia

9490 kJ / 2265 kcal

1186 kJ / 283 kcal

Zsír

97,0 g

12,1 g

  amelyből telített zsírsavak

6,8 g

7,6 g

Szénhidrát

269,1 g

33,6 g

  amelyből cukrok

192,4 g

24,1 g

Rost

25,1 g

3,1 g

Fehérje

63,3 g

7,9 g

1,18 g

0,15 g

A gluténmentes gesztenyés meggyes szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes szelet recept

gluténmentes gesztenyés meggyes szelet

Kategória: , , ,