Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes rizsdarás gyümölcsös linzerpiték

pite recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes rizsdarás gyümölcsös linzerpiték bővült.

Sok féle, forma linzert készítettem már. Nagyon tetszettek a téglalap alakú pite formák. Ezért rögtön be is szereztem belőlük 2 darabot. Idény gyümölcsökkel pakoltam meg, amik igazán vonzóvá varázsolták ezt a könnyen elkészíthető desszertcsodát.

Tepsi mérete: 34 x 11 cm, kivehető aljú

Hozzávalók (12 főre):

Tésztához:

  • 250 g Mimen linzer gluténmentes lisztkeverék
  • 50 g cukor
  • 12 g vaníliás cukor
  • 100 g Ráma tejmentes margarin
  • 25 g víz
  • fél citrom frissen facsart leve
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt leve

nyújtáshoz:

  • 4 evőkanál rizsliszt

Töltelék:

  • 4 dl növényi tej (most kókusz)
  • 6-7 evőkanál rizsdara
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só

Fahéjashoz:

  • 1 teáskanál fahéj
  • negyed kezeletlen citrom reszelt héja

Vaníliáshoz:

  • 3 csepp vanília kivonat

Fahéjas tetejére:

  • 80 g magozott meggy
  • 5 g reszelt tejmentes csokoládé

Vaníliáshoz:

  • 60 g leszemezett ribizli
  • 10 g darált pisztácia

A gluténmentes rizsdarás gyümölcsös linzerpiték elkészítése:

  • A linzertészta hozzávalóit összedolgozzuk.
  • Ha túl meleg van, érdemes hűtőszekrénybe tenni a tésztát addig, amíg kimagozzuk a gyümölcsöt, és lefejtjük a ribizli szemeket a fürtről.
  • Amikor készen vagyunk a gyümölcsök pucolásával, akkor vegyük elő a már hideg tésztát.
  • Vágjuk két egyforma nagyságú darabra.
  • Rizslisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki akkorára, hogy bőven beborítsa a téglalap alakú formánkat.
  • Ugyan így járjunk el a másik darab tésztával is.
  • Előmelegített 180 C-os sütőben vakon sütjük elő a tésztákat.
  • Én most azt a sütőpapírt használtam fel, amin nyújtottam a tésztát.
  • Elfeleztem, és beletettem 1-1 tésztába.
  • Erre szórtam lencsét.
  • Megsütjük a tésztát kb. 8-12 perc alatt.
  • Utána vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni a kész tésztákat.
  • Érdemes megtölteni akkor a tésztát rizsdarával, amikor már utána szeretnénk elfogyasztani a desszertet.
  • Megfőzzük cukorral, sóval és a növényi tejjel a rizsdarát.
  • Érdemes elég sűrűre főznünk!
  • Amikor kész a dara, vegyük ketté.
  • Egyikbe vanília kivonatot teszünk, másik részébe pedig fahéjat és reszelt citromlevet.
  • Egyenként beleöntjük, elsimítjuk a rizsdarát a kisült, és kihűlt tésztában. 
  • Erre jöhet a ribizli, és ízlés szerint eloszlatva a frissen darált pisztácia.
  • Másikra pedig a magozott meggy, és a reszelt csokoládé.
  • Kicsit hagyjuk a hűtőszekrényben dermedni a desszertet.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

Tápanyagtartalom

az egész tésztában, rizsdarás töltelékkel együtt

fél adag tésztában, rizsdarás töltelékkel együtt

Energia

10235 kJ / 2437 kcal

5118 kJ / 1219 kcal

Zsír

82,5 g

41,3 g

  amelyből telített zsírsavak

37,7 g

18,9 g

Szénhidrát

375,5 g

187,8 g

  amelyből cukrok

146,1 g

73,1 g

Rost

14,5 g

7,3 g

Fehérje

31,7 g

15,9 g

5,63 g

2,82 g

Fahéjas gyümölcsös (meggyes) linzerpiték (6 db.)

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. Fahéjas gyümölcsös linzerpitében

Energia

5537 kJ /1319 kcal

923 kJ / 220 kcal

Zsír

44,1 g

7,4 g

  amelyből telített zsírsavak

20,6 g

3,4 g

Szénhidrát

204,6 g

34,1 g

  amelyből cukrok

86,7 g

14,5 g

Rost

8,9 g

1,5 g

Fehérje

17,0 g

2,8 g

2,82 g

0,47 g

Vaníliás gyümölcsös (ribizlis) linzerpiték (6 db.)

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. Vaníliás gyümölcsös pitében

Energia

5523 kJ 1315 kcal

920 kJ / 219 kcal

Zsír

47,1 g

7,9 g

  amelyből telített zsírsavak

19,5 g

3,3 g

Szénhidrát

195,3 g

32,6 g

  amelyből cukrok

79,3 g

13,2 g

Rost

13,0 g

2,2 g

Fehérje

18,5 g

3,0 g

2,82 g

0,47 g

A gluténmentes rizsdarás gyümölcsös linzerpiték tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pite recept

gluténmentes gyümölcsös pite

Kategória: , , ,