Gluténmentes hajtogatott tepertős pogácsa
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes hajtogatott tepertős pogácsa bővült.
Forró teával elfogyasztani a legjobb a pogácsát. Gyerekkorom óta így szerettem. Nagyon hiányzik a régi, hagyományos „békebeli” pogácsa íze, textúrája. Ezt próbáltam visszahozni a hajtogatással. Több órán át készült, mindig betettem a hűtőszekrénybe, pihenni. Az íze miatt került bele sertészsír is. Elkészítése nem igazén nehéz, de hajtogatásra, pihentetésre hagyjunk időt.
Hozzávalók (24 db pogácsához ):
- 400 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
- 150 g Vegajó növényi tejföl
- 150 g Ráma margarin
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 100 g mentes tepertőkrém
- ízlés szerint frissen darált bors
- 18 g friss élesztő
- csipet cukor
- 14 g só
Tetejére:
- 1 db tojás felverve
A gluténmentes hajtogatott tepertős pogácsa elkészítése:
- A vegán tejfölt a cukorral, és az élesztővel felfuttatjuk.
- Amíg felfut az élesztő, kimérjük a tészta hozzávalóit.
- A hozzávalókból jól gyúrható tésztát állítunk össze.
- Ha esetleg szükséges, akkor pici vizet adjunk hozzá.
- Még megkelesztés előtt, kinyújtjuk a tésztát.
- Erre kenjük rá a tepertős krémet, és a borsot ízlés szerint daráljunk rá.
- Ezt a tésztát három felé hajtjuk.
- Hosszabbik felénél összehajtjuk, majd harmadolva hajtjuk a tésztát egymásra, és egymás alá.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe, pihentetni, akár 2-3 órára is.
- Ezután vegyük ki újra, és nyújtsuk ki, és újra jöhet a hajtogatás.
- Hosszabbik felénél összehajtjuk, majd harmadolva hajtjuk a tésztát egymásra, és egymás alá.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe, pihentetni, akár 2-3 órára is.
- Ezután vegyük ki újra, és nyújtsuk ki, és újra jöhet a hajtogatás.
- Hosszabbik felénél összehajtjuk, majd harmadolva hajtjuk a tésztát egymásra, és egymás alá.
- Ekkor nyújtsuk ki a pogácsa tésztát, ujjnyi vastagságúra.
- Éles kés hegyével vékonyan irdaljuk be a tészta tetejét.
- Pogácsaszaggatóval szaggassunk ki egyforma pogácsákat.
- Kezünket sodorjuk össze kissé.
- Tegyük rá ezeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kenjük meg a tetejüket felvert tojással.
- Előmelegített 190°c fokos sütőben készre sütjük.
- Kb. 20-25 perc alatt készen is lesznek.
- Legjobb, még éppen langyosan.
Jó étágyat kívánok!
Nehézségi szint: közepesen nehéz
Elkészítési idő: 1 óra, plusz a hajtogatások, és pihentetések
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. hajtogatott tepertős gluténmentes pogácsában |
Energia | 16643 kJ / 3972 kcal | 694 kJ / 166 kcal |
Zsír | 261,0 g | 10,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 152,4 g | 6,4 g |
Szénhidrát | 333,3 g | 13,9 g |
amelyből cukrok | 25,6 g | 1,1 g |
Rost | 13,0 g | 0,5 g |
Fehérje | 43,4 g | 1,8 g |
Só | 14,81 g | 0,62 g |
A gluténmentes hajtogatott tepertős pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors cukor élesztő glutén és tejmentes gluténmentes party snack gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek lisztkeverék margarin Naturbit lisztkeverék pogácsa reggeli só tejföl tejföl alternatíva tepertőkrém tojás uzsonna és tízórai vendégváró zsír