Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes hajtogatott tepertős pogácsa

pogácsa recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes hajtogatott tepertős pogácsa bővült.

Forró teával elfogyasztani a legjobb a pogácsát. Gyerekkorom óta így szerettem. Nagyon hiányzik a régi, hagyományos „békebeli” pogácsa íze, textúrája. Ezt próbáltam visszahozni a hajtogatással. Több órán át készült, mindig betettem a hűtőszekrénybe, pihenni. Az íze miatt került bele sertészsír is. Elkészítése nem igazén nehéz, de hajtogatásra, pihentetésre hagyjunk időt.

Hozzávalók (24 db pogácsához ):

  • 400 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
  • 150 g Vegajó növényi tejföl
  • 150 g Ráma margarin
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 közepes méretű (M-es) tojás
  • 100 g mentes tepertőkrém
  • ízlés szerint frissen darált bors
  • 18 g friss élesztő
  • csipet cukor
  • 14 g só

Tetejére:

  • 1 db tojás felverve

A gluténmentes hajtogatott tepertős pogácsa elkészítése:

  • A vegán tejfölt a cukorral, és az élesztővel felfuttatjuk.
  • Amíg felfut az élesztő, kimérjük a tészta hozzávalóit.
  • A hozzávalókból jól gyúrható tésztát állítunk össze.
  • Ha esetleg szükséges, akkor pici vizet adjunk hozzá.
  • Még megkelesztés előtt, kinyújtjuk a tésztát.
  • Erre kenjük rá a tepertős krémet, és a borsot ízlés szerint daráljunk rá. 
  • Ezt a tésztát három felé hajtjuk. 
  • Hosszabbik felénél összehajtjuk, majd harmadolva hajtjuk a tésztát egymásra, és egymás alá.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe, pihentetni, akár 2-3 órára is.
  • Ezután vegyük ki újra, és nyújtsuk ki, és újra jöhet a hajtogatás.
  • Hosszabbik felénél összehajtjuk, majd harmadolva hajtjuk a tésztát egymásra, és egymás alá.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe, pihentetni, akár 2-3 órára is.
  • Ezután vegyük ki újra, és nyújtsuk ki, és újra jöhet a hajtogatás.
  • Hosszabbik felénél összehajtjuk, majd harmadolva hajtjuk a tésztát egymásra, és egymás alá.
  • Ekkor nyújtsuk ki a pogácsa tésztát, ujjnyi vastagságúra.
  • Éles kés hegyével vékonyan irdaljuk be a tészta tetejét.
  • Pogácsaszaggatóval szaggassunk ki egyforma pogácsákat.
  • Kezünket sodorjuk össze kissé.
  • Tegyük rá ezeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Kenjük meg a tetejüket felvert tojással.
  • Előmelegített 190°c fokos sütőben készre sütjük.
  • Kb. 20-25 perc alatt készen is lesznek.
  • Legjobb, még éppen langyosan.

Jó étágyat kívánok!

Nehézségi szint: közepesen nehéz

Elkészítési idő: 1 óra, plusz a hajtogatások, és pihentetések

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. hajtogatott tepertős
gluténmentes pogácsában
Energia 16643 kJ / 3972 kcal 694 kJ / 166 kcal
Zsír 261,0 g 10,9 g
  amelyből telített zsírsavak 152,4 g 6,4 g
Szénhidrát 333,3 g 13,9 g
  amelyből cukrok 25,6 g 1,1 g
Rost 13,0 g 0,5 g
Fehérje 43,4 g 1,8 g
14,81 g 0,62 g

A gluténmentes hajtogatott tepertős pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pogácsa recept

gluténmentes tepertős pogácsa

Kategória: , , ,