Gesztenyés karácsonyi gluténmentes keksztekercs
KolosFreeFood legfrissebb karácsonyi receptötlete:
Kezdtem unni már a minden évben téli desszertként elkészített gluténmentes keksztekercset. Ezért gondoltam egy merészet, és a hagyományos kókuszos vajas krém helyett gesztenyét, magozott meggyet és rumaromát tettem a tekercsbe. Kívülről pedig a karácsony színeivel díszítettem fel, aranypor, céklapor és porcukor adta a dekorációt.
Hozzávalók (34 szelethez):
- 350 g Mester Család Glutén-tej-tojásmentes keksztekercspor
- 40 g Mester Család Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- 200 g Ráma margarin (szobahőmérsékletű)
- 200 g cukor nélküli szilvalekvár
- 100 g meggybefőtt, kimagozva, lecsöpögtetve, szétnyomkodva
- 50 ml meggybefőtt leve
- 50 g az elkészített töltelékből
Töltelék:
- 200 g natúr, mentes gesztenyemassza
- 30 g Mester Család Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (édesítőszer)
- 100 g Ráma margarin (szobahőmérsékletű)
- ízlés szerint rumaroma (jó sokkal szeretem)
Tetejére:
- ízlés szerinti céklapor
- ízlés szerinti ehető aranyfesték (ecsettel szórtam fel)
- ízlés szerinti porcukor
A gluténmentes keksztekercs elkészítése:
- A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze alaposan.
- Mivel összegyúrjuk, ezért a vegán Rama legyen szobahőmérsékletű, könnyen gyúrható.
- Ezután fóliázzuk be és tegyük hőtőszekrénybe addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A tölteléket érdemes kézi robotgép segítségével összekeverni.
- Kivesszük a hűtőszekrényből a tésztát.
- Mivel kissé merevnek, száraznak éreztem a tésztát, adtam a töltelékből is hozzá, így könnyebben formázhatóvá vált.
- A keksztekercs tésztáját két egyenlő részre osztjuk.
- Egyik felét kinyújtjuk egy folpackon, és rákenjük a krém felét.
- Próbáljuk meg minél szorosabban feltekerni.
- Ugyan így járunk el a tészta és a krém másik felével is.
- Az elkészült rudakat hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.
- annyi ideig, amíg a Ráma újra meg nem szilárdul.
- Kivéve a tekercseket a hidegről, dekoráljuk cékla-ehető aranyporral és porcukorral.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc a pihentetés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes Gesztenyés keksztekercsben, díszítés nélkül |
Energia | 16362 kJ / 3881 kcal | 478 kJ / 114 kcal |
Zsír | 254,6 g | 7,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 147,6 g | 4,3 g |
Szénhidrát | 338,0 g | 9,9 g |
amelyből cukrok | 45,2 g | 1,3 g |
Rost | 33,8 g | 1,0 g |
Fehérje | 31,0 g | 0,9 g |
Só | 2,43 g | 0,07 g |
A gluténmentes karácsonyi keksztekercs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt édes édesítőszer ételfesték gesztenyemassza glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gyors karácsonyi GM receptek lekvár lisztkeverék magozott meggy margarin meggy Mester lisztkeverékek porcukor rumaroma szilva tej - tojás - gluténmentes tojásmentes