Gluténmentes Snickers szelet, ahogy Kolos készíti
KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb klasszikus gluténmentes recepttel bővült.
Dekoratív, de könnyen elkészíthető GM tortát, desszertet szerettem volna készíteni. Adott volt minden feltétel, hiszen volt csokis keksz alapom, így abból készült el a torta pereme. A kissé sós földimogyoró illik a legjobban ehhez az édes desszerthez. Aki igazi ízorgiára vágyik, bátran készítse el ezt a süteményt. Nem fog csalódni!
Hozzávalók (16 gluténmentes Snickers szelet)
Keksz réteghez:
- 260 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 30 g zsírszegény holland kakaópor
- 190 g Rama margarin
- 90 g porcukor
- csipet só
- 2-3 evőkanál It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék a nyújtáshoz
A tészta tortaformára való illesztéséhez:
- 90 g olvasztott Rama margarin
Tejszínes réteghez:
- 750 ml Alpro növényi tejszín alternatíva (3 kis doboz)
- 30 g negyedannyi édesítőszer
- 4 db M-s közepes méretű tojás
- csipet só
Karamelles mogyorós réteg:
- 60 g földimogyoró (legjobb a sós)
Karamellhez:
- 200 g cukor
- 60 g margarin
- 200 ml Alpro rizs- vagy kókuszkrém főzéshez
- 2 teáskanál útifűmaghéj (psyllium) őrlemény
A gluténmentes Snickers szelet elkészítése:
Tészta:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé.
- Most gumikesztyűt használtam a gyúráshoz.
- Amikor egyneművé vált, egy lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk.
- Nem baj, ha nem lesz szép vékony, egyenletes, úgy is fel kell aprítani később.
- Előmelegített 190 °C-os sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.
- A kész kekszet vegyük ki, hűtsük le.
- Addig a növényi tejszínhabot, az édesítővel, sóval és a tojásokkal keverjük össze alaposan.
- Amikor lehűlt a keksz, morzsoljuk el, én most darálóval tettem meg ezt.
- A darált kekszhez adjuk hozzá az olvasztott margarint.
- Keverjük el, amíg a keksz fel nem veszi a margarint.
- Egy torta alját és oldalát és keksszel borítsuk be.
- Ismét könnyebb gumikesztyűvel dolgoznunk.
- Ebbe öntsük bele a tojásos növényi tejszínhabot.
- 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Amikor a tejszínes réteg elkezd aranybarnára változni az oldala, akkor már készen is van a desszert.
- Miközben sül a torta, elkészítjük a karamellt.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanállal, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!).
- Olvasszuk fel teljesen a megkaramellizálódott cukrot.
- Adjuk a végén hozzá az útifűmaghéjat.
- Azt szeretnénk, hogy a karamell most szilárdabb legyen, mint amilyen szokott lenni.
- Ha kész a karamell, tegyük hűtőszerkénybe, amíg sül a torta.
- Ha kisült a torta, kicsit hagyjuk pihenni. (kb. 10 perc)
- Ezután a kissé megdermedt karamell felét öntsük a tésztára.
- Szórjuk a földimogyorót.
- Erre pedig öntsük a maradék karamellt.
- Tegyük újra hűtőszekrénybe, pihenni.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra és a pihentetés
Tápanyagtartalom | az egészben | 16-ból 1 szelet gluténmentes Snickers szeletben |
18-ból 1 szelet gluténmentes Snickers szeletben |
Energia | 31303 kJ / 7471 kcal | 1956 kJ / 467 kcal | 1739 kJ / 415 kcal |
Zsír | 501,5 g | 31,3 g | 27,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 269,7 g | 16,9 g | 15,0 g |
Szénhidrát | 622,6 g | 38,9g | 34,6 g |
amelyből cukrok | 333,9 g | 20,9 g | 18,9 g |
Rost | 19,6 g | 1,2 g | 1,1 g |
Fehérje | 61,6 g | 3,9 g | 3,4 g |
Só | 13,61 g | 0,85 g | 0,76 g |
- Recept címke: alpro cukor édesítőszer földimogyoró glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kakaópor karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin növényi habtejszín alternatíva porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) rizs főzőkrém Snickers torta só szilveszter tojás torta