Gluténmentes farsangi apró fánk
Iri mama konyhája receptválogatásunk egy gluténmentes farsangi apró fánkkal bővült.
Kicsit nézelődtem, kutakodtam, milyen fajta fánkokat készíthetünk farsangra. Találtam egy hagyományos liszttel készült, nekem tetsző receptet, amit átalakítottam. Családnak nagyon ízlett.
Hozzávalók (90 db):
- 50 g vaj vagy margarin
- 250 g bármilyen gluténmentes lisztkeverék
- 30 g cukor
- 3 db M-es méretű tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- csipet só
- 3 g sütőpor
- 550-600 g langyos víz
Díszítéshez:
- porcukor, de elhagyható
Sütéshez:
- olaj
A gluténmentes farsangi apró fánk elkészítése:
- Vajat vagy margarint, sót, citrom reszelt héját, és a vizet forrni felteszem.
- Ezután beleteszem a lisztet, cukrot gyors mozdulatokkal addig keverem, míg elválik az edény falától, mint az égetett tésztát, úgy készítem.
- Félreteszem, langyosra hűtöm.
- Ezután egyesével belekeverem a tojásokat.
- Kisebb méretű serpenyőben olajat melegítek.
- Két evőkanál segítségével, dió nagyságú tészta gombócokat, serpenyőbe teszem.
- Közepes hőfokon, aranyszínűre sütöm.
- Papír szalvétával bélelt tálba szedem.
- Langyosra hűtöm, porcukorral szórom.
- Lehet hozzá ízlés szerint lekvárt is fogyasztani.
- Nagyon finom, pihe, puha fánkok sültek.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes aprófánkban díszítés nélkül |
Energia | 7726 kJ /1844 kcal | 86 kJ / 21 kcal |
Zsír | 98,4 g | 1,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 37,4 g | 0,4 g |
Szénhidrát | 200,7 g | 2,2 g |
amelyből cukrok | 5,9 g | 0 g |
Rost | 10,5 g | 0,1 g |
Fehérje | 25,9 g | 0,3 g |
Só | 2,77 g | 0,03 g |
A gluténmentes farsangi apró fánk tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes fánk farsang gyors ivóvíz margarin olaj porcukor reggeli só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaj