Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes farsangi apró fánk

fánk recept gluténmentesenIri mama konyhája receptválogatásunk egy gluténmentes farsangi apró fánkkal bővült.

Kicsit nézelődtem, kutakodtam, milyen fajta fánkokat készíthetünk farsangra. Találtam egy hagyományos liszttel készült, nekem tetsző receptet, amit átalakítottam. Családnak nagyon ízlett.

Hozzávalók (90 db):

  • 50 g vaj vagy margarin
  • 250 g bármilyen gluténmentes lisztkeverék
  • 30 g cukor
  • 3 db M-es méretű tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 3 g sütőpor 
  • 550-600 g langyos víz 

Díszítéshez:

  • porcukor, de elhagyható

Sütéshez:

  • olaj

A gluténmentes farsangi apró fánk elkészítése:

  • Vajat vagy margarint, sót, citrom reszelt héját, és a vizet forrni felteszem.
  • Ezután beleteszem a lisztet, cukrot gyors mozdulatokkal addig keverem, míg elválik az edény falától, mint az égetett tésztát, úgy készítem.
  • Félreteszem, langyosra hűtöm.
  • Ezután egyesével belekeverem a tojásokat.
  • Kisebb méretű serpenyőben olajat melegítek.
  • Két evőkanál segítségével, dió nagyságú tészta gombócokat, serpenyőbe teszem.
  • Közepes hőfokon, aranyszínűre sütöm.
  • Papír szalvétával bélelt tálba szedem.
  • Langyosra hűtöm, porcukorral szórom.
  • Lehet hozzá ízlés szerint lekvárt is fogyasztani.
  • Nagyon finom, pihe, puha fánkok sültek.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes
aprófánkban díszítés nélkül
Energia 7726 kJ /1844 kcal 86 kJ / 21 kcal
Zsír 98,4 g 1,1 g
  amelyből telített zsírsavak 37,4 g 0,4 g
Szénhidrát 200,7 g 2,2 g
  amelyből cukrok 5,9 g 0 g
Rost 10,5 g 0,1 g
Fehérje 25,9 g 0,3 g
2,77 g 0,03 g

A gluténmentes farsangi apró fánk tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fánk recept

gluténmentes farsangi apró fánk

Kategória: , , , , ,