Citromos gluténmentes fánk
Iri mama egy újabb farsangi fánkkal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ha már neki láttam a gluténmentes fánk sütésnek, mindjárt két félét készítettem. Sült kakaós, és lett citromos fánk is.
Hozzávalók:
- 250 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 3,5 g gluténmentes porélesztő (fél csomag)
- 30 g cukor
- 1 csipet só
- 5 g vaníliás cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- 50 g margarin
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás sárgája
- 200 g langyos tej
A citromos gluténmentes fánk elkészítése:
- Minden száraz hozzávalót dagasztó tálba mérem, elkeverem.
- Hozzáadom a tojássárgáját, olvasztott margarint, langyos tej egy részét, dagasztó géppel összeállítom a tésztát. Majd a többi tejjel puha, rugalmas tésztát dagasztok.
- Letakarva, konyhapulton duplájára kelesztem.
- Ezt követően vékonyan gluténmentes liszttel hintett gyúrólapon átgyúrom, óvatosan, majd 1,5 cm vastagra elnyújtom. 6,5 – 7 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom, letakarva ismét kelesztem.
- Olajat melegítek, ne legyen forró!
- Minden fánk közepét torta díszítő csővel kiszúrom. Aranyszínűre sütöm, többször megfordítom. Nem takarom le fedővel, tökéletes lesz így is.
- Papírtörlővel bélelt kosárba állítva teszem.
- A leeső részeket újra gyúrom, szaggatom, fonom.
- Ízlés szerint fogyasztható lekvárral, porcukorral, csokiszósszal
- Pihe – puha, lyukacsos, könnyű, finom fánkok sültek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 120-150 perc
Nehézségi fok: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes Citromos fánkban |
Energia | 5678 kJ / 1355 kcal | 436 kJ / 104 kcal |
Zsír | 32,4g | 2,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 9,5 g | 0,7 g |
Szénhidrát | 238,3 g | 18,3 g |
amelyből cukrok | 55,1 g | 4,2 g |
Rost | 16,3 g | 1,3 g |
Fehérje | 18,6 g | 1,4 g |
Só | 5,01 g | 0,38 g |
A gluténmentes citromos fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.