Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sós burgonyás fánk – különleges farsangi fánk gluténmentesen

sós gluténmentes fánk receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes farsangi fánkkal bővült.

Farsangi szezon már elindult. Eddig leginkább édes fánkokat készítettem. Itt volt az ideje annak, hogy sós falatokkal is elkényeztessem az ízlelőbimbóimat. Könnyű elkészíteni, igazán új íz, és a legfinomabb pirított bacon szeletekkel. Az első kóstolás után már eszembe jutott, hogy a bacon szeleteket apróra vágva be lehet dagasztani a tésztába, és úgy kisütni a gluténmentes fánkokat.

Hozzávalók (16 db fánkhoz):

  • 300 g burgonya (megtisztítva lett ennyi)
  • 300 g Mester Család kelt tészta gluténmentes lisztkeverék
  • 300 ml langyos víz
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 10 g It’s us útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • 2 db tojássárgája
  • 20 g friss élesztő
  • csipet cukor
  • 6 g só
  • ízlés szerint só
  • frissen őrölt szerecsendió (kb. egy fél darab)
  • ízlés szerint frissen őrölt bors

Sütéshez:

  • napraforgó étolaj

A sós burgonyás gluténmentes fánk elkészítése:

  • A burgonyát mikrohullámú sütőben „sütöttem” meg kb. 8 perc alatt. (Ez most 3 darab burgonyát jelentett)
  • A kisült/megfőtt burgonyát tegyük félre hűlni.
  • Mérjük ki a száraz hozzávalókat, és keverjük össze.
  • Az élesztőt 50 ml langyos vízben és cukorral felfuttatjuk.
  • Eközben a burgonyát megpucoljuk, és kezünkkel elmorzsoljuk.
  • A száraz összetevőkhöz adjuk a két tojássárgáját.
  • A felfutott élesztőt öntsük a lisztre.
  • Adjunk hozzá az 1 evőkanál napraforgó étolajat.
  • Gumikesztyűs kézzel dagasztottam be a tésztát, nem használtam most dagasztó gépet.
  • Apránként adjuk hozzá a maradék langyos vizet.
  • Alaposan dagasszuk össze az egészet.
  • Amikor ez kész, sütőpapíron kissé lapítsuk el a tésztát.
  • 16 db kisebb gombócot formázzunk.
  • Egy tepsibe, amit kibéleltünk sütőpapírral helyezzük a kis gombócokat.
  • A gombócokat tegyük messzebb egymástól, mert most fogjuk megkeleszteni azokat, és meg fognak nőni. (Azért így tettem, mert ugye nincs a tésztában glutén azaz sikér, így nem célszerű kelés után újra átgyúrni a tésztát.)
  • A gombócokat takarjuk le, hogy ne száradjon ki a tetejük, és meg tudjanak kelni.
  • Fél óra múlva szépen megkeltek a fánkok.
  • Bő, forró napraforgó étolajban süssük ki a fánkokat.
  • Célszerű közepes hőfokon sütni, és többször átfordítani a fánkokat.
  • A kisült fánkok nem lesznek sötétebb színűek, mint az édes változatuknál!
  • Kisülve helyezzük papírtörlőre azokat, hogy a maradék olajat leszívja róluk.
  • Sült baconnal a legfinomabb!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető

Elkészítési idő: 1 óra

A recept tápérték számítása folyamatban.

sós gluténmentes fánk recept

Sós farsangi fánk gluténmentes, tejmentes

Kategória: , , ,