Gluténmentes medvehagymás, sós, hájas leveles rudacskák
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes medvehagymás, sós, hájas leveles rudacskákkal bővült.
Itt a tavasz, minden mennyiségben lehet vásárolni medvehagymát a piacokon és a boltokban is. Érdemes betárazni belőle, lefagyasztani. Ez a medvehagymás, sós hájas rudacska nagyon illik a húsvéti asztalon is. Kellemesen sós, ízes, a medvehagyma nem tolakodó ízű. Ha elkészítitek, nem fogtok csalódni benne.
Hozzávalók (36 db):
Hájhoz:
- lehártyázva 100 g sertésháj
- 50 g It’s us Mikló’s fehérkenyér lisztkeverék
Tésztához:
- 400 g It’s us Mikló’s fehérkenyér lisztkeverék
- 100 g kiőrlésű gluténmentes cirokliszt
- 100 g reszelt Finó Vegajó növényi sajt
- 12 g só
- csipet cukor
- 30 g frissen felvágott medvehagyma
- 2 db L-es méretű tojássárgája (M méretűből szükséges 3 db)
- 60 g Finó Vegajó növényi tejföl
- 80 g darált sertésháj
- 2 teáskanál ételecet (nekem 20%)
- 200 ml buborékos szódavíz
Belsejébe, Töltelékként:
- 80 g sertészszír
- 80 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
Nyújtáshoz:
- kb. 50 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
- minden becsomagoláskor pár csepp víz
Tetejére:
- 1 db tojás felverve
- 80 g reszelt füstölt ízesítésű növényi sajt
A gluténmentes medvehagymás, sós, hájas leveles rudacskák elkészítése:
- A sertéshájat áztassuk be vízbe, nagyobb darabokba vágva.
- Addig mérjük ki a liszt minden hozzávalóját, az összevágott apró medvehagymát, reszelt sajtot is, kivéve a hájat.
- Áztatás után vegyük ki a hájat, és hártyázzuk le.
- Beáztatva könnyebben jön le a hártya.
- Daráljuk is le, húsdarálóval.
- Adjunk a hájból a tésztához.
- Én most gumikesztyűvel dagasztottam össze.
- A hájat keverjük el a liszttel.
- Hagyjuk pihenni a megdagasztott tésztát.
- Addig készítsük el a rántást.
- A zsírt melegítsük fel, majd adjuk hozzá a barna rizslisztet, és kissé pirítsuk is le.
- A tésztát lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki.
- Először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
- Amikor már szép nap, óvatosan kenjük rá a kihűlt „rántást”
- Majd halmozzuk rá a liszttel elkevert hájat.
- A tésztát duplán hajtsuk meg.
- Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
- Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet, pici vízzel kenjük le a felületét.
- A pici vizezést minden hajtás után végezzük el.
- Csomagoljuk be frissen tartó fóliába, tegyük hideg helyre.
- (azért csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki)
- 15 perc pihentetés után újra nyújtás jön.
- A sütőpapírt és a tésztát is lisztezzük le.
- Újra először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
- Most szimpla hajtást végezzünk.
- Vagyis félbehajtjuk, majd össze, mint egy füzetet.
- Újra 15 perc pihenés, becsomagolva hideg helyen.
- Utolsó hajtás.
- A tésztát duplán hajtsuk meg.
- Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
- Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet.
- 15 perc pihentetés.
- Lisztezett felületen, sütőpapír nélkül, a lisztezett tésztát nyújtsuk ki vékonyra, kb. 1,5 ujjnyi vastagságúra.
- Kenjük le a tetejét a felvert tojással.
- Oldalára ne kerüljön, mert akkor nem fog felemelkedni a tészta
- A vékony tésztát 36 egyforma részre vágjuk, FORRÓ, igen, forró késsel.
- Tegyük ismét hideg helyre, amíg a sütő 220 °C fokra fel nem melegszik.
- Nekem több sütőpapírral bélelt sütőlapon fért el csak a kész, töltött tészta.
- Kb. 18-22 perc alatt süssük készre.
- Így járunk el a többi tésztával is.
- Ha kihűltek tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: sütéssel együtt kb. 1,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes medvehagymás, sós, hájas leveles rudacskák tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt cirokliszt cukor ecet húsvéti receptek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz medvehagyma növényi sajt-alternatíva reggeli sertésháj só szódavíz tejföl tojás tojássárgája uzsonna és tízórai