Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes medvehagymás, sós, hájas leveles rudacskák

rúd recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes medvehagymás, sós, hájas leveles rudacskákkal bővült.

Itt a tavasz, minden mennyiségben lehet vásárolni medvehagymát a piacokon és a boltokban is. Érdemes betárazni belőle, lefagyasztani. Ez a medvehagymás, sós hájas rudacska nagyon illik a húsvéti asztalon is. Kellemesen sós, ízes, a medvehagyma nem tolakodó ízű. Ha elkészítitek, nem fogtok csalódni benne. 

Hozzávalók (36 db):

Hájhoz:

  • lehártyázva 100 g sertésháj
  • 50 g It’s us Mikló’s fehérkenyér lisztkeverék

Tésztához:

  • 400 g It’s us Mikló’s fehérkenyér lisztkeverék
  • 100 g kiőrlésű gluténmentes cirokliszt
  • 100 g reszelt Finó Vegajó növényi sajt
  • 12 g só
  • csipet cukor
  • 30 g frissen felvágott medvehagyma
  • 2 db L-es méretű tojássárgája (M méretűből szükséges 3 db)
  • 60 g Finó Vegajó növényi tejföl
  • 80 g darált sertésháj
  • 2 teáskanál ételecet (nekem 20%)
  • 200 ml buborékos szódavíz

Belsejébe, Töltelékként:

  • 80 g sertészszír
  • 80 g It’s us Naturbit barna rizsliszt

Nyújtáshoz:

  • kb. 50 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
  • minden becsomagoláskor pár csepp víz

Tetejére:

  • 1 db tojás felverve
  • 80 g reszelt füstölt ízesítésű növényi sajt

A gluténmentes medvehagymás, sós, hájas leveles rudacskák elkészítése:

  • A sertéshájat áztassuk be vízbe, nagyobb darabokba vágva.
  • Addig mérjük ki a liszt minden hozzávalóját, az összevágott apró medvehagymát, reszelt sajtot is, kivéve a hájat.
  • Áztatás után vegyük ki a hájat, és hártyázzuk le.
  • Beáztatva könnyebben jön le a hártya.
  • Daráljuk is le, húsdarálóval.
  • Adjunk a hájból a tésztához.
  • Én most gumikesztyűvel dagasztottam össze.
  • A hájat keverjük el a liszttel.
  • Hagyjuk pihenni a megdagasztott tésztát.
  • Addig készítsük el a rántást.
  • A zsírt melegítsük fel, majd adjuk hozzá a barna rizslisztet, és kissé pirítsuk is le.
  • A tésztát lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki.
  • Először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
  • Amikor már szép nap, óvatosan kenjük rá a kihűlt „rántást”
  • Majd halmozzuk rá a liszttel elkevert hájat.
  • A tésztát duplán hajtsuk meg.
  • Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
  • Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet, pici vízzel kenjük le a felületét.
  • A pici vizezést minden hajtás után végezzük el.
  • Csomagoljuk be frissen tartó fóliába, tegyük hideg helyre.
  • (azért csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki)
  • 15 perc pihentetés után újra nyújtás jön.
  • A sütőpapírt és a tésztát is lisztezzük le.
  • Újra először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
  • Most szimpla hajtást végezzünk.
  • Vagyis félbehajtjuk, majd össze, mint egy füzetet.
  • Újra 15 perc pihenés, becsomagolva hideg helyen.
  • Utolsó hajtás.
  • A tésztát duplán hajtsuk meg.
  • Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
  • Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet.
  • 15 perc pihentetés.
  • Lisztezett felületen, sütőpapír nélkül, a lisztezett tésztát nyújtsuk ki vékonyra, kb. 1,5 ujjnyi vastagságúra.
  • Kenjük le a tetejét a felvert tojással.
  • Oldalára ne kerüljön, mert akkor nem fog felemelkedni a tészta
  • A vékony tésztát 36 egyforma részre vágjuk, FORRÓ, igen, forró késsel.
  • Tegyük ismét hideg helyre, amíg a sütő 220 °C fokra fel nem melegszik.
  • Nekem több sütőpapírral bélelt sütőlapon fért el csak a kész, töltött tészta.
  • Kb. 18-22 perc alatt süssük készre.
  • Így járunk el a többi tésztával is.
  • Ha kihűltek tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: sütéssel együtt kb. 1,5 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes medvehagymás, sós, hájas leveles rudacskák tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes rúd recept

gluténmentes medvehagymás, sós, hájas leveles rudacskák

Kategória: , , ,