Cseresznyés-mandulás gluténmentes pite torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes pite-torta recepttel bővült.
Nyár van, az igazán ropogós cseresznye érésének ideje. A cseresznyéhez is kiválóan illik a mandula. A „torta” A tésztájához képest a töltelék extra mennyiségű, de hét ki ne szeretné így elfogyasztania a desszertjét? Na ugye?!
Hozzávalók (16 szelethez, 2 szelet 1 adag)
Tésztához:
- 300 g It’s us Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
- 200 g Rama növényi margarin
- 100 g porcukor
- csipet só
Töltelék:
- 200 g cukor
- 100 ml növényi tejszínalternatíva, most Alpro
- 150 g magozott cseresznye
- 100 g aszalt cseresznye
- 2 db M méretű tojás
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- csipetnyi só
- 1 teáskanál mandula kivonat
- 1,5 dl víz
Morzsák a tetejére:
- 30 g darált mandula
- 2 evőkanál hideg margarin
- 1 evőkanál cukor
- 30 g gluténmentes zabpehely
A gluténmentes pitetorta elkészítése:
- A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- Amíg a töltelék hozzávalóit összekészítjük, tegyük hűtőszekrénybe a tésztát.
- Magozzuk ki a cseresznyét.
- Mérjük ki az asztalt cseresznyét is.
- Egy kisebb edénybe keverjük össze ezeket.
- Adjuk hozzá a vizet a cukrot, sót is.
- Kezdjük el forralni az egészet, miután bele öntöttük a növényi tejszín-alternatívát.
- Mérjük bele a kukoricalisztet, és a mandula aromát is.
- Vegyük le a tűzről.
- A tésztát nyújtsuk ki, és helyezzük le a pitesütő formánkba.
- Nem baj, ha kissé vastagabb marad a tészta, mert a töltelék igen bőséges lesz.
- Közben a kissé kihűlt cseresznyét töltelékhez adjuk a tojásokat.
- Alaposan keverjük össze.
- Ezt az egészet öntsük a sületlen piteformába.
- Készítsük el a rászórni valót is a töltelékre.
- A morzsa összetevőit gyorsan gyúrjuk össze.
- Kisebb darabokra szakítsuk, és szórjuk meg a tetejét.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben süssük készre, kb. 30-35 perc alatt.
- Teljesen kihűlve könnyen tudjuk szeletelni.
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: közepesen bonyolult
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet cseresznyés-mandulás gluténmentes pite tortában |
Energia | 21989 kJ / 5248 kcal | 1374 k / 328 kcal |
Zsír | 231,1 g | 14,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 131,0 g | 8,2 g |
Szénhidrát | 725,6 g | 45,4 g |
amelyből cukrok | 406,3 g | 25,4 g |
Rost | 19,4 g | 1,2 g |
Fehérje | 30,2 g | 1,9 g |
Só | 3,04 g | 0,19 g |
A cseresznyés-mandulás gluténmentes pite-torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: fekete cseresznye glutén és tejmentes gluténmentes zabpehely It's us Naturbit Basic Mix kukoricakeményítő magozott meggy mandula mandula aroma margarin meggy pite porcukor rizs főzőkrém só tojás torta