Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Cseresznyés-mandulás gluténmentes pite torta

cseresznyés mandulás gluténmentes pitetorta recept

KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes pite-torta recepttel bővült.

Nyár van, az igazán ropogós cseresznye érésének ideje. A cseresznyéhez is kiválóan illik a mandula. A „torta” A tésztájához képest a töltelék extra mennyiségű, de hét ki ne szeretné így elfogyasztania a desszertjét? Na ugye?!

Hozzávalók (16 szelethez, 2 szelet 1 adag)

Tésztához:

  • 300 g It’s us Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
  • 200 g Rama növényi margarin
  • 100 g porcukor
  • csipet só

Töltelék:

  • 200 g cukor
  • 100 ml növényi tejszínalternatíva, most Alpro
  • 150 g magozott cseresznye
  • 100 g aszalt cseresznye
  • 2 db M méretű tojás
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • csipetnyi só
  • 1 teáskanál mandula kivonat
  • 1,5 dl víz

Morzsák a tetejére:

  • 30 g darált mandula
  • 2 evőkanál hideg margarin
  • 1 evőkanál cukor
  • 30 g gluténmentes zabpehely

A gluténmentes pitetorta elkészítése:

  • A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
  • Amíg a töltelék hozzávalóit összekészítjük, tegyük hűtőszekrénybe a tésztát.
  • Magozzuk ki a cseresznyét.
  • Mérjük ki az asztalt cseresznyét is.
  • Egy kisebb edénybe keverjük össze ezeket.
  • Adjuk hozzá a vizet a cukrot, sót is.
  • Kezdjük el forralni az egészet, miután bele öntöttük a növényi tejszín-alternatívát.
  • Mérjük bele a kukoricalisztet, és a mandula aromát is.
  • Vegyük le a tűzről.
  • A tésztát nyújtsuk ki, és helyezzük le a pitesütő formánkba.
  • Nem baj, ha kissé vastagabb marad a tészta, mert a töltelék igen bőséges lesz.
  • Közben a kissé kihűlt cseresznyét töltelékhez adjuk a tojásokat.
  • Alaposan keverjük össze.
  • Ezt az egészet öntsük a sületlen piteformába.
  • Készítsük el a rászórni valót is a töltelékre.
  • A morzsa összetevőit gyorsan gyúrjuk össze.
  • Kisebb darabokra szakítsuk, és szórjuk meg a tetejét.
  • Előmelegített 180 °C-os sütőben süssük készre, kb. 30-35 perc alatt.
  • Teljesen kihűlve könnyen tudjuk szeletelni.

Jó étvágyat kívánok

Nehézségi szint: közepesen bonyolult

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet cseresznyés-mandulás gluténmentes pite tortában
Energia 21989 kJ / 5248 kcal 1374 k / 328 kcal
Zsír 231,1 g 14,4 g
  amelyből telített zsírsavak 131,0 g 8,2 g
Szénhidrát 725,6 g 45,4 g
  amelyből cukrok 406,3 g 25,4 g
Rost 19,4 g 1,2 g
Fehérje 30,2 g 1,9 g
3,04 g 0,19 g

A cseresznyés-mandulás gluténmentes pite-torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

cseresznyés mandulás gluténmentes pitet recept

Tejmentes cseresznyés-mandulás gluténmentes pite-torta

Kategória: , , , , ,