Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Zöldséges gluténmentes egytálétel

zöldséges gluténmentes egytálétel.jpg receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes egytálétel recepttel bővült.

Cukkini a legsokrétűbben felhasználható nyári zöldségünk. Imádom rántva, készítettem már belőle édességet, most egy gluténmentes egytálétel készül belőle. Igazán laktató, még szinte forrón a legfinomabb. Elkészíteni roppant könnyű. Húsmentes finomság a forró nyári napokra.

Hozzávalók (10 adaghoz):

  • 1 kg friss, újburgonya
  • 800 g megmosott cukkini
  • 1 l növényi tejalternatíva (most rizsital)
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 4 db egész L méretű tojás
  • 8 evőkanál It’s us Naturbit barna rizsliszt
  • 4 evőkanál Vegeta, ételízesítő
  • 200 g paradicsom (imádom paradicsomosabban)
  • 200 g növényi sajtalternatíva
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • ízlés szerint szárított vagy friss összevágott petrezselyemzöld

A zöldséges gluténmentes egytálétel elkészítése:

  • Az újburgonyákat alaposan mossuk meg.
  • Uborkaszeletelővel szeleteljük le.
  • Forrósítjuk meg az olíva olajat.
  • Borítsuk rá a szeletelt újburgonyát, forgassuk át az olajon.
  • Öntsünk rá kb. 800 ml növényi italt (rizsital).
  • Kissé főzzük meg.
  • Időnként kevergetni kell, vigyázzunk vele.
  • Amíg fő a krumpli, a cukkíniket szeleteljük fel szintén az uborka szeletelőn.
  • 10 perc főzés után adjuk hozzá a cukkinit is a burgonyához.
  • Ezzel is főzzük még 5 percig.
  • ízesítsük vegetával, petrezselyemmel és a növényi sajthelyettesítő felét reszeljük bele.
  • Zárjuk le a gázt alattuk.
  • Keverjük össze alaposan.
  • Egy nagyobb tepsi, vagy kör alakú mélyebb serpenyőbe öntsük bele a masszát, amit be lehet tenni a forró sütőbe.
  • Én eleve egy nagy serpenyőben főztem már meg a hozzávalókat.
  • A zöldséges massza tetejére vágjuk rá kör alakban a paradicsomot.
  • Előmelegített 200 C-os sütőben süssük kb. 30 percen át.
  • Amikor már kezd aranybarnává válni a zöldséges keverék teteje, vegyük ki a sütőből.
  • Vigyázat! Forró a serpenyő!
  • Szórjuk rá a maradék növényi sajtalternatívát.
  • Tegyük vissza grillező funkcióra a sütőbe.
  • Süssük aranybarnára.
  • Akkor lesz jó, ha már picit kezd elválni a serpenyő falától a sült zöldséges massza.
  • Melegen tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag zöldséges
gluténmentes egytálételben
Energia 9188 kJ / 2193 kcal 918 kJ / 219 kcal
Zsír 119,6 g 12,0 g
  amelyből telített zsírsavak 57,0 g 5,7 g
Szénhidrát 208,6 g 20,9 g
  amelyből cukrok 64,8 g 6,5 g
Rost 15,4 g 1,5 g
Fehérje 55,0 g 5,5 g
9,64 g 0,96 g

A zöldséges gluténmentes egytálétel recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

zöldséges gluténmentes egytálétel

zöldséges gluténmentes egytálétel

Kategória: , ,