Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Dupla csokis muffin, amelyből nem lehet csak egyet enni

Készítse el velünk duplán csokis, gluténmentes receptünket alternatív gabonalisztekkel.Hozzávalók 12 db gluténmentes muffinhoz:

  • 200 g margarin
  • 100 g gluténmentes tejcsokoládé
  • 100 g gluténmentes étcsokoládé
  • 100 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 db M-es méretű tojás
  • 40 g kölesliszt
  • 20 g amarántliszt
  • fél teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • A gluténmentes muffin készítésének első lépése, hogy a csokoládékat és a margarint megolvasztjuk, melynek lépései a következőek:
    • Vegyünk elő egy lábost és egy olyan hőálló edényt, amely minden ponton illeszkedik a lábos széléhez.
    • A lábosba tegyünk annyi vizet, hogy ha ráhelyezzük a másik edényt, akkor annak az alja ne érjen bele.
      Ez azért fontos, mert a csokoládé felolvasztásához csak a vízgőzre lesz szükségünk.
    • Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a tűzhelyet és halmozzuk a víz feletti edénybe feldarabolt csokoládékat és a margarint, majd folyamatosan kevergetve olvasszuk fel őket.
      Mikor a csokoládé felolvadt, tegyük félre kicsit hűlni.
  • Míg a masszánk hűl, a liszteket és a sütőport keverjük össze egy tálban.
  • A felolvasztott csokoládét öntsük át egy másik keverőtálba, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrokat és egyesével a tojásokat, majd a legvégén fokozatosan a sütőporos liszteket.
    Addig keverjük, míg csomómentes nem lesz a masszánk. (Ne ijedjünk meg, ennek a tésztának hígnak kell lennie!)
  • Miután csomómentesre kevertük a tésztánkat, muffin papírral bélelt formákba töltjük a masszát, majd 1 órára a hűtőbe tesszük.
    Ez a lépés a kulcsmozzanata ennek a muffinnak. Ekkor a csokoládé és a margarin visszadermed és a sütés során lassabban olvad meg.
  • A sütőt előmelegítjük, majd a muffinokat a sütőben 180 °C-on, légkeverésen 160 °C-on kb. 12-14 percig sütjük.
    Akkor tudjuk, hogy a muffin elkészült, hogy a külső rétege megszilárdul, azonban a közepe még lágy, kissé folyós.
    A muffinokat kivesszük a formákból és langyosan tálaljuk.
  • Fogyaszthatjuk magában, porcukorral megszórva, vagy akár lekvárral is.

Együttes laktózérzékenység esetén használjunk laktózmentes margarint, valamint válasszunk olyan tej,- és étcsokoládét, amely garantáltan gluténmentes és laktózmentes is.

Elkészítési idő: 1,5 óra

  • Előkészítés: 20 perc
  • Hűtés: 1 óra
  • Sütés: 10-12 perc

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A gluténmentes muffin receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , ,