Gluténmentes datolyás-almás téli pite
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes datolyás-almás téli pitével bővült.
Tél van a javából. Korán sötétedik, a piaci árusok standja már nem az a nyári gazdag kínálatú. Mi t is használhatnánk fel ilyenkor? Alma, datolya, citrom. Ma már szinte elfogadhatatlan az a desszert, étel, amin nincs ropogós elem. Most csokoládés granola adja a finomságon a ropogós részt. Annyira finom, szaftos, hogy akár karácsonyi gluténmentes süteményként is megállná a helyét.
Hozzávalók (8 adag):
Tésztához:
- 300 g It’s us Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
- 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
- 200 g Rama növényi margarin
- 100 g porcukor
- csipet só
- 1 egész tojás
- 10 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 1 db egész tonkabab
Töltelék:
- 160 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 550 g kisebb kockára vágott, pucolt alma
- 100 g reszelt alma
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 db citrom frissen reszelt héja
- fél citrom frissen facsart leve
- csipet só
- 150 g magozott, aszalt datolya
Morzsák a tetejére:
A gluténmentes datolyás-almás téli pite elkészítése:
- A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- A tonkabab lereszelésénél vigyázzunk az ujjainkra!
- Amíg a töltelék hozzávalóit összekészítjük, tegyük hűtőszekrénybe a tésztát.
- Vágjuk fel az alma nagyobb részét.
- Szórjuk rá a cukrokat, sót.
- Reszeljük ré a citromhéjat és facsarjuk hozzá a citrom levét.
- Keverjük el az őrölt fahéjjal.
- A maradék, kevesebb almát reszeljük le.
- A datolyát elég csak átmosni folyó, meleg vízzel.
- Nem szükséges áztatni, mert a kisülő alma leve majd kellően át fogja nedvesíteni.
- A tésztát nyújtsuk ki, és helyezzük le a pitesütő formánkba.
- Nem baj, ha kissé vastagabb marad a tészta, mert a töltelék igen bőséges lesz.
- A pite aljára darabolva, tépkedve tegyük a datolyát.
- A datolyára tegyük a kockázott almát, majd rá a reszeltet is.
- Mérjük ki a rászórni való granolát is.
- Szórjuk meg a tetejét granolával.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre, kb. 30-35 perc alatt.
- Teljesen kihűlve könnyen tudjuk szeletelni.
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes datolyás-almás téli pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom cukor datolya édes fahéj gluténmentes zabpehelyliszt gyors karácsonyi GM receptek margarin Naturbit lisztkeverék porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tojás tonkabab uzsonna és tízórai vaníliás cukor











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

