Gluténmentes kovászos lilakáposztás bagett
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos lilakáposztás bagett-tel bővült.
Visszatértem a jól bevált gluténmentes bagettekhez. Télen rengeteg lilakáposztát eszünk. Mi jó köménymagosan, de inkább édesen, mintsem ecetesen szeretjük. Ebédre készítettem is, most pedig eszembe jutott közben, mi lenne, ha egy pici darabot bele tennék a bagettbe? Végül is külön-külön imádjuk, nem lehet semmi gond, da egybe teszem, sütőm őket. A végerdemény leírhatatlanul finom lett.
Hozzávalók (10 adag):
Gluténmentes kovászhoz:
- 50 g érett kovász
- 50 g Mimen cirokliszt
- 50 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 150 ml langyos víz
- 10 g méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 315 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g Mimen cirokliszt
- 100 g Glutenix barna lisztkeverék
- 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál édeskömény őrölve
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
Lilakáposzta a tésztába:
- 50 g mikrohullámú sütőben párolt lilakáposzta
- 1 teáskanál barnacukor
- 1 teáskanál őrölt kömény
Forgatáshoz:
- 20 g vízzel alaposan átmosott egész köménymag
A gluténmentes kovászos lilakáposztás bagett elkészítése:
- A lilakáposztát reszeljük le.
- Szórjuk meg a barnacukorral, őrölt köménnyel.
- Mikrohullámú sütőben pároljuk készre kb. 1-1,5 perc alatt.
- Picit hagyjuk magára, kihűlni.
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a liszteket, öntsük hozzá az őrölt édes- és sima köményt.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- Adjuk a tésztához a már kissé kihűlt párolt lilakáposztát.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Ekkor válasszuk 3 egyforma részre a tésztát.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- Tekerjük fel, hengergessük át többször is.
- A végeit igazítsuk el, formáljuk meg „csücsökre”
- Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott köménymagot.
- Forgassuk át egyenként a bagetttésztákat.
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban, akár tiszta szemeteszsákkal is!
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a bagett, tegyük előmelegített 180 C-os sütőbe.
- Én bagettsütő formában sütőm meg.
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Vegyük ki óvatosan!
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos lilakáposztás bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna cukor cirokliszt cukor étolaj glutén és tejmentes Glutenix gluténmentes kovász gluténmentes péksütemények It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz köménymag lisztkeverék méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai