Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kenyérropogós maradék kovászból

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kenyérropogós maradék kovászból recepttel bővült.

Sok-sok kovászt készítettem már. Valahogy a kenyér nekem nem akaródzik sikerülni, de nem adom fel. A millió és millió maradék, kidobásra ítélt kovászt használtam fel. Kissé újraélesztettem, majd kipótoltam vízzel, liszttel, vékonyra kinyújtottam, és megsütöttem. Mennyei ropogós lett belőle. Így már tudom, hogy mire fogom felhasználni a maradék kovászt.

Hozzávalók (4 főre):

  • 285 g kovász maradék – nálam a hűtőben állt
  • 2 evőkanál langyos víz
  • 2 evőkanál barna rizsliszt
  • 1 csepp méz
  • 60 g rizsliszt
  • 70 g Mester Család Házi kenyérlisztkeverék
  • 35 ml olíva olaj
  • 15 ml langyos víz
  • 5 g só

Tetejére:

  • pár csepp olíva olaj és víz keveréke
  • ízlés szerint szezámmag
  • egész fűszerkömény

A gluténmentes kenyérropogós maradék kovászból elkészítése:

  • A kovászhoz (ha a hűtőszekrényből vetted ki) érdemes adni ici-pici vizet, rizslisztet és mézet.
  • Keverjük el alaposan.
  • Hagyjuk pár percre magára.
  • Addig mérjük ki a többi lisztet, sót, olajat.
  • Készítsünk ki 2 sütőpapírt is.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra.
  • A kovász ekkora már kicsit magához tért.
  • Adjuk hozzá valamennyi hozzávalót.
  • Ha keménynek érezzük gyúrás közben a tésztát, adhatunk hozzá több vizet is.
  • Akár lehet fűszerezni is a tésztát.
  • Két sütőpapír között vékonyra nyújtsuk ki a tésztát.
  • Levesszük a felső lapot.
  • Lekenjük az olaj és a víz keverékével.
  • Szórjuk meg a tetejét tetszőleges magvakkal.
  • Vékony csíkokra vágjuk fel.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Forró sütőben kb. 15 perc alatt kész lesz.
  • Akkor a legfinomabb, legropogósabb, ha már szépen barnul a ropogós.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag gluténmentes kenyérropogósban
Energia 7701 kJ / 1838 kcal 1924 kJ / 459 kcal
Zsír 46,9 g 11,7 g
  amelyből telített zsírsavak 7,8 g 2,0 g
Szénhidrát 294,0 g 73,5 g
  amelyből cukrok 26,9 g 6,7 g
Rost 19,0 g 4,8 g
Fehérje 47,9 g 12,0 g
5,02 g 1,26 g

A gluténmentes kenyérropogós maradék kovászból recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kenyérropogós maradék kovászból

Kategória: , , , ,