Reggeli köleskása áfonyával – gluténmentes reggeli
Indítsuk jól a napunkat! Következő reggeli receptünk alapja a köles, mely kiemelkedő rosttartalmából és kedvező vitamin-, és ásványi anyag tartalmából adódóan kiváló napindító étel. Könnyed reggeli, mégis hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Próbálják ki más gyümölccsel, olajos magvakkal egyaránt!
Hozzávalók 2 személyre:
- 100 g köles pehely
- 1,5 dl sima víz
- 1,5 dl tej (1,5%-os)
- 175 g joghurt (1 pohár)
- 100 g áfonya
- 25 g mandula
- fél teáskanál vanília aroma
Elkészítés:
- A vizet és a tejet összekeverjük egy lábosban, majd feltesszük főni. Amikor felforrt, beletesszük a köles pelyhet, és alacsony lángon folyamatosan keverve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (2-3 perc). Majd levesszük a tűzről és lefedve állni hagyjuk.
- A joghurtot az előzőleg elkészített köleskásához adjuk.
- A mandulát előkészítjük:
- szeletelt mandula esetében apróra vágjuk.
- egész mandula esetében egy lábosban felteszünk vizet főni, majd amikor forr, beleszórjuk a mandulákat (leforrázzuk). Ezután a mandulákat leszűrjük, papírtörlőre helyezzük, megtöröljük és lehúzzuk róla a hártyát, majd ezután vágjuk apróra konyhakés segítségével.
- A felaprított mandulát és a vanília aromát a köleskásához keverjük, majd pár órára, vagy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy lehűljön, de melegen is fogyaszthatjuk. (Édes íz kedvelői keverjenek hozzá 2 evőkanál porcukrot, vagy mézet, vagy más ízlés szerinti édesítőszert.)
- Fogyasztás előtt az áfonyát átválogatjuk, megmossuk, és a köleskásához keverjük, majd tálaljuk.
Együttes laktózérzékenység esetén készítsük el laktózmentes tejjel és joghurttal!
Elkészítés: 10 perc
Hűtés: 1-2 óra vagy 1 éjszaka
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A köleskása receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt áfonya joghurt köles pehely köleskása mandula max. 20 perces gluténmentes receptek poharas desszertek tej vaníla