Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes téli beluga saláta, Kolosfreefood módra

beluga saláta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes téli beluga saláta, Kolosfreefood módra bővült.

Hazánkban kevésbé ismert ez a fekete lencse. Pedig sokkal hamarabb elkészíteni, és valahogy szaftosabb is marad ez a lencse féle. Szerencsére már a legtöbb bio boltban és a diszkontláncokban is meg lehet vásárolni. A fekete lencse szemek magas tápanyag- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Próbáljátok kis ti is!

Hozzávalók (10 adag):

  • 500 g beluga (fekete) lencse
  • 300 g édesburgonya
  • 280 g sárgarépa
  • 500 g szárzeller
  • 200 ml növényi tejfölalternatíva
  • 4 evőkanál mustár
  • 100 g light majonéz
  • 1,5 db egész citrom
  • 2-3 teáskanál só
  • csipet cukor
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • ízlés szerint szárított petrezselyem

Tetejére:

  • 100 g görög növényi sajt

Főzéshez:

  • 1 db babérlevél
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál só

A gluténmentes téli beluga saláta, Kolosfreefood módra elkészítése:

  • Főzzük meg a lencsét babérlevéllel a szárított kakukkfűvel és a sóval.
  • Gyorsan kész lesz a lencse.
  • Pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra az édesburgonyát.
  • Pároljuk meg. (én mikrohullámú sütőben szoktam, egy pároló edényben)
  • Mossuk meg és vágjuk a szárzellert is apró darabokra.
  • Ezt is pároljuk meg.
  • Hasonlóan pucoljuk meg a sárgarépát és apróra vágás után ezt is pároljuk meg.
  • A közben megfőtt lencsét mossuk át langyos víz alatt.
  • Öntsük egy nagyobb tálba.
  • Mehet bele az édesburgonya darabok is.
  • Most ízesítsük.
  • Adjuk hozzá a növényi tejfölt és a light majonézt is.
  • Tegyük bele a mustárt (nagyon jót tesz a lencsének a mustár)
  • Őrüljünk bele borsot.
  • Pici cukrot is szórjunk bele.
  • Szórjuk rá a megpárolt szárzeller- és sárgadarabokat.
  • Facsarjuk bele a friss citromlevet és a szárított petrezselymet is adjuk a salátához.
  • Alaposan keverjük össze.
  • Nem baj, ha kissé sós, pihenés után nem lesz az.
  • Ha szeretnénk, morzsoljunk rá görög növényi sajtalternatívát.
  • Pihentetés után tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 35 perc + pihentetés, hűtés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes téli beluga saláta, Kolosfreefood módra tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes beluga saláta recept

gluténmentes beluga saláta recept

Kategória: , , ,