Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes pizzás csiga

csiga recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes pizzás csigával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Egy régi hagyományos receptem alakítottam gluténmentesre. Kovász nevelésből, 4 napos maradék felhasználásával és élesztővel készült. Annyira még nem bíztam az erejében ezért kapott egy kis segítséget. Ennyire finom, puha, légies csigát régen ettem.

Hozzávalók (14 db):

  • 70 g laktózmentes tej vagy növényi alternatíva
  • 3 g cukor
  • 6 g só
  • 4 g porélesztő
  • 1 g sütőpor (egy késhegynyi)
  • 300 g Schär Mix B lisztkeverék
  • 100 g natúr joghurt vagy növényi alternatíva
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 7 g útifűmaghéj
  • 30 g étolaj
  • 310 g kovász maradék (4 napos)

Töltéséhez:

  • 100 g gépsonka
  • 50 g chorizo (kolbász)
  • 200 g reszelt mozzarella sajt vagy növényi alternatíva
  • 30 g ketchup vagy paradicsom szósz

Tetejére:

  • 60 g laktózmentes tej + 10 g étolaj keveréke

A gluténmentes pizzás csiga elkészítése:

  • Keverő tálba mérem az összes száraz hozzávalót, jól elkeverem.
  • (Igen van benne élesztő és egy csipet sütőpor is, nem elírás.)
  • Ezután beleteszem a tojást, joghurtot, tejet ,kovász maradékot.
  • Dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
  • Mikor egynemű, beleteszem az olajat, addig dagasztom, keverem, míg elválik az edény falától.
  • Letakarva 10 percig pihenni hagyom.
  • Az idő elteltével, liszttel vékonyan hintett gyúrólapon átgyúrom,majd egy nagy téglalappá nyújtom. ( 5 mm vastagra).
  • Kenni,tölteni mindenki ízlésének megfelelően készítse.
  • Én ketchuppal lekenem, apró kockákra vágott kolbásszal, sonkával, reszelt sajttal  bőven megszórom.
  • Hosszabbik oldalán feltekerem szorosan mint a bejglit.
  • Két ujjnyi vastag szeletekre vágom.
  • Tapadásmentes tepsibe sorakoztatom, ha nincs sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
  • Tej és olaj keverékével lekenem.
  • Nem sajnálom, jó „tocsogósra” , így kelesztem konyhapulton duplájára.
  • 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 18 percig sütöm.
  • Ketchupba, majonézbe mártogatva nagyon finom második fogásnak is.
  • Önmagában egy pohár tejjel, teával kitűnő reggeli vagy tízórai.
  • Gyerekeknek suliba csomagolni is kiváló.
  • Nagyon finom, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Jó étvágyat kívánok 🙂.

Elkészítési idő: 100-120 perc

Nehézségi szint: haladó

(recept tápértékszámítása folyamatban)

Az gluténmentes pizzás csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csiga recept

gluténmentes pizzás csiga

Kategória: , ,