Gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet bővült.
Itt a tavasz, elkezdődött a hazai eperszezon. Ebben a napsütéses időben sem feledkezzünk meg a máklisztről, hiszen fantasztikusan kiegészíti egymást a mák, eper és a citromos-vaníliás krém. Könnyű elkészíteni, és a csavart az adja, hogy a tészta tetején egy mélyedésbe is tettem a krémből.
Hozzávalók (12 szelet):
- 4 db egész tojás
- 120 g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 120 ml napraforgó étolaj
- 130 ml víz
- 250 g Malea Gluténmentes mákliszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- fél csomag sütőpor
- fél bio citrom reszelt héja
Krém:
- 500 ml növényi ital (most rizsital)
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- ízlés szerint vanília kivonat
- fél bio citrom reszelt héja
- csipet só
- 100 g szobahőmérsékletű növényi margarin
- 150 g porcukor
Tetejére:
- 8-10 szem kis szemű eper
- ízlés szerint mákszemek
A gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet elkészítése:
- A tojásokhoz adjuk a cukrot, vaníliáscukrot.
- Öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Verjük fel habosra.
- Óvatosan mehet bele a Malea mákliszt, a sütőpor és a szódabikarbóna.
- Kezdjük el elkeverni az egészet.
- Sűrű lesz, úgyhogy mehet bele a víz.
- Keverjük össze alaposan.
- Kissé ragacsosabb lesz, nem túl híg állagú.
- Egy közepes szendvicskenyérsütőformát béleljünk ki szűrőpapírral.
- Öntsük bele a tésztát.
- 180 C-ra előmelegített sütőben bő 30 perc (30-35perc) alatt süssük készre.
- Érdemes tűpróbával ellenőrizni.
- Amíg sül, készítsük el a krémet.
- A növényi italt főzzük sűrűre a sóval pudingporral és a keményítővel.
- Tegyük félre kihűlni.
- Amikor kész a tészta, szedjük ki a formából, és egy sütőrácson hagyjuk meghűlni.
- Mossuk meg és tisztítsuk meg az eperszemeket és egy papírtörlő segítségével töröljük óvatosan szárazra.
- Amikor kihűl a tészta a fordítsuk meg.
- Alul legyen a szélesebb része, felül pedig a keskenyebb.
- Kés és kis teáskanál segítségével készítsünk mélyedést a piskóta középső részébe.
- Közben kihűlt pudinghoz adjuk a szobahőmérsékletű margarint.
- Alaposan keverjük el kézi robotgép segítségével.
- A kihűlt tészta középső, kivájt részébe tegyünk először a krémből.
- Majd kenjük le a tetejét, és az oldalát is, amíg van krémünk.
- Szórjuk meg egész mákszemekkel, tegyünk rá eperszemeket is.
- Hűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc + sütés +pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes mákos-epres tavaszi szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édes eper étolaj gyors ivóvíz kukoricakeményítő mák mákliszt margarin porcukor rizsital só sütőpor szódabikarbóna tojás vanília kivonat vanília puding vaníliás cukor









Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

