Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Nagyon csokis pite – tojás, cukor és gluténmentesen

Nagyon csokis gluténmentes piteHozzávalók egy 24 cm-es piteformához:

Tésztához:

Málnazseléhez:

  • 500 g málna vagy valamilyen más piros gyümölcs (pl. ribizli)
  • 80 g eritrit
  • 10 g zselatin
  • 1 dl víz

Csokoládés krémhez:

  • 250 g gluténmentes étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
  • 250 g * habtejszín

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
  • A tésztához a száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük el.
  • A margarint enyhén olvasszuk meg, majd a vízzel együtt adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz és gyúrjuk egynemű masszává.
  • Vegyünk elő egy piteformát, és egyengessük el benne a masszát úgy, hogy a szélein 2-3 cm magas pereme is legyen. Villával néhány helyen lyukasszuk ki a tésztát.
  • Az így előkészített tésztát helyezzük az előmelegített sütőbe és 15 perc alatt süssük készre. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, helyezzük sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
  • A málnazseléhez a málnaszemeket válogassuk át, mossuk meg, majd az eritrittel együtt tegyük egy kisebb lábosba, helyezzük a tűzhelyre és 10 perc alatt folyamatos keverés mellett forraljuk fel, végül a málnapürét sűrű szitán passzírozzuk át, hogy a magok fennmaradjanak a szűrőn.
  • A zselatint keverjük el a vízben, majd adjuk hozzá az átszűrt málnapüréhez és öntsük a kihűlt tésztára. A félkész süteményt helyezzük a hűtőbe amíg a málna be nem zselésedik (kb. 0,5-1 óra).
  • Ezalatt a tejszínt tegyük egy lábosba és forraljuk fel. Ha felforrt, dobáljuk bele az apró kockára darabolt étcsokoládét, időnként keverjük simára, és hagyjuk, hogy egyenletesen felolvadjon benne. Közben hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  • A megdermedt málnazselére óvatosan öntsük rá a szobahőmérsékletű csokoládé-tejszín keveréket, majd tegyük vissza a hűtőbe az éjszakára és másnap tálaljuk.
  • Díszítsük friss gyümölcsökkel, tálaljuk hűtőből kivéve szobahőmérsékletűen.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egész adagra (12 szelet) és egy szeletre vonatkozólag

Egész adag Egy adag
Energia 3894 kcal/ 16234 kJ 324,5 kcal /1353 kJ
Fehérje 52 g 4 g
Zsír 247 g 21 g
Szénhidrát 336 g 28 g
Élelmi rost 40 g 3 g

A csokis gluténmentes pite receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

* Laktózérzékenyek készíthetik laktózmentes habtejszínnel és margarinnal is.

Kategória: , , ,