Nagyon csokis pite – tojás, cukor és gluténmentesen
Hozzávalók egy 24 cm-es piteformához:
Tésztához:
- 100 g barna rizsliszt
- 20 g hajdinaliszt
- 80 g kukoricaliszt
- 10 g psyllium – útifűmaghéj (1 evőkanál)
- 1 dl víz
- 130 g * margarin
- 60 g eritrit (édesítőszer)
Málnazseléhez:
- 500 g málna vagy valamilyen más piros gyümölcs (pl. ribizli)
- 80 g eritrit
- 10 g zselatin
- 1 dl víz
Csokoládés krémhez:
- 250 g gluténmentes étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
- 250 g * habtejszín
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
- A tésztához a száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük el.
- A margarint enyhén olvasszuk meg, majd a vízzel együtt adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz és gyúrjuk egynemű masszává.
- Vegyünk elő egy piteformát, és egyengessük el benne a masszát úgy, hogy a szélein 2-3 cm magas pereme is legyen. Villával néhány helyen lyukasszuk ki a tésztát.
- Az így előkészített tésztát helyezzük az előmelegített sütőbe és 15 perc alatt süssük készre. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, helyezzük sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
- A málnazseléhez a málnaszemeket válogassuk át, mossuk meg, majd az eritrittel együtt tegyük egy kisebb lábosba, helyezzük a tűzhelyre és 10 perc alatt folyamatos keverés mellett forraljuk fel, végül a málnapürét sűrű szitán passzírozzuk át, hogy a magok fennmaradjanak a szűrőn.
- A zselatint keverjük el a vízben, majd adjuk hozzá az átszűrt málnapüréhez és öntsük a kihűlt tésztára. A félkész süteményt helyezzük a hűtőbe amíg a málna be nem zselésedik (kb. 0,5-1 óra).
- Ezalatt a tejszínt tegyük egy lábosba és forraljuk fel. Ha felforrt, dobáljuk bele az apró kockára darabolt étcsokoládét, időnként keverjük simára, és hagyjuk, hogy egyenletesen felolvadjon benne. Közben hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- A megdermedt málnazselére óvatosan öntsük rá a szobahőmérsékletű csokoládé-tejszín keveréket, majd tegyük vissza a hűtőbe az éjszakára és másnap tálaljuk.
- Díszítsük friss gyümölcsökkel, tálaljuk hűtőből kivéve szobahőmérsékletűen.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom az egész adagra (12 szelet) és egy szeletre vonatkozólag
| Egész adag | Egy adag | |
| Energia | 3894 kcal/ 16234 kJ | 324,5 kcal /1353 kJ |
| Fehérje | 52 g | 4 g |
| Zsír | 247 g | 21 g |
| Szénhidrát | 336 g | 28 g |
| Élelmi rost | 40 g | 3 g |
A csokis gluténmentes pite receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
* Laktózérzékenyek készíthetik laktózmentes habtejszínnel és margarinnal is.
- Recept címke: barna rizsliszt édesítőszer eritrit gluténmentes étcsokoládé habtejszín hajdinaliszt IR barát GM receptek kukoricaliszt málna margarin pite psyllium rost (útifűmaghéj) tojásmentes zselatin









Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

