Nagyon csokis pite – tojás, cukor és gluténmentesen
Hozzávalók egy 24 cm-es piteformához:
Tésztához:
- 100 g barna rizsliszt
- 20 g hajdinaliszt
- 80 g kukoricaliszt
- 10 g psyllium – útifűmaghéj (1 evőkanál)
- 1 dl víz
- 130 g * margarin
- 60 g eritrit (édesítőszer)
Málnazseléhez:
- 500 g málna vagy valamilyen más piros gyümölcs (pl. ribizli)
- 80 g eritrit
- 10 g zselatin
- 1 dl víz
Csokoládés krémhez:
- 250 g gluténmentes étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
- 250 g * habtejszín
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
- A tésztához a száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük el.
- A margarint enyhén olvasszuk meg, majd a vízzel együtt adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz és gyúrjuk egynemű masszává.
- Vegyünk elő egy piteformát, és egyengessük el benne a masszát úgy, hogy a szélein 2-3 cm magas pereme is legyen. Villával néhány helyen lyukasszuk ki a tésztát.
- Az így előkészített tésztát helyezzük az előmelegített sütőbe és 15 perc alatt süssük készre. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, helyezzük sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
- A málnazseléhez a málnaszemeket válogassuk át, mossuk meg, majd az eritrittel együtt tegyük egy kisebb lábosba, helyezzük a tűzhelyre és 10 perc alatt folyamatos keverés mellett forraljuk fel, végül a málnapürét sűrű szitán passzírozzuk át, hogy a magok fennmaradjanak a szűrőn.
- A zselatint keverjük el a vízben, majd adjuk hozzá az átszűrt málnapüréhez és öntsük a kihűlt tésztára. A félkész süteményt helyezzük a hűtőbe amíg a málna be nem zselésedik (kb. 0,5-1 óra).
- Ezalatt a tejszínt tegyük egy lábosba és forraljuk fel. Ha felforrt, dobáljuk bele az apró kockára darabolt étcsokoládét, időnként keverjük simára, és hagyjuk, hogy egyenletesen felolvadjon benne. Közben hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- A megdermedt málnazselére óvatosan öntsük rá a szobahőmérsékletű csokoládé-tejszín keveréket, majd tegyük vissza a hűtőbe az éjszakára és másnap tálaljuk.
- Díszítsük friss gyümölcsökkel, tálaljuk hűtőből kivéve szobahőmérsékletűen.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom az egész adagra (12 szelet) és egy szeletre vonatkozólag
Egész adag | Egy adag | |
Energia | 3894 kcal/ 16234 kJ | 324,5 kcal /1353 kJ |
Fehérje | 52 g | 4 g |
Zsír | 247 g | 21 g |
Szénhidrát | 336 g | 28 g |
Élelmi rost | 40 g | 3 g |
A csokis gluténmentes pite receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
* Laktózérzékenyek készíthetik laktózmentes habtejszínnel és margarinnal is.
- Recept címke: barna rizsliszt édesítőszer eritrit gluténmentes étcsokoládé habtejszín hajdinaliszt IR barát GM receptek kukoricaliszt málna margarin pite psyllium rost (útifűmaghéj) tojásmentes zselatin