Francia galette – hajdinalisztes palacsinta
- 110 g hajdinaliszt
- 3 g (1 teáskanál) psyllium/útifűmaghéj
- 2,5 dl szódavíz
- 1 dl víz
- só, fokhagyma
Elkészítés:
- 1 dl vízhez adjuk hozzá az 1 teáskanál útifűmaghéjat majd keverjük addig, míg zselés állagot nem kapunk.
- A lisztet mérjük ki, adjunk hozzá 1 csipet sót, ízlés szerint egy kevés fokhagyma granulátumot, majd keverjük hozzá a psylliumot és a szódavizet, majd keverjük simára a masszát.
- A kész tésztát fedjük le, majd tegyük estére a hűtőszekrénybe. (Ha erre nincs időnk, tegyük be egy fél órára a hűtőbe.)
- Reggel a hűtőből kivéve keverjük át, ha szükséges adjunk hozzá egy kevés szódavizet, majd süssük ki a palacsintákat.
- A palacsintasütőt vékonyan kiolajozva kezdjük el melegíteni, majd egy merőkanállal vegyünk a tésztából és folyamatosan csurgassuk a tésztát a palacsintasütőre, miközben azt körkörös mozdulatokkal mozgatjuk, hogy a tészta szétterüljön.
- A serpenyőt a tűzhelyre visszatéve elkezdjük sütni a palacsintát.
- Amikor a tészta kezd szilárdulni (a széleinél kezd elválni a serpenyőtől, kb.: 40-50 mp), egy lapos kanál segítségével óvatosan lazítsuk fel a tésztát és gyors mozdulattal fordítsuk át, majd a másik oldalát is süssük meg, kb 30 mp-ig.
- A kész palacsintát borítsuk egy tányérra és folytassuk a sütést, amíg el nem fogy a tésztánk. (Az egymásra halmozott palacsintákat takarjuk le egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.)
- A kész palacsinták közepére tegyünk házi szendvicskrémet(például tonhalkrémet, kecskesajt krémet), vagy akár friss salátát, zöldségeket, sonkát és sajtot, majd 4 oldalról hajtsuk fel az oldalát úgy, hogy a közepén egy kevés rést hagyunk.
- Fogyasszuk reggelire, vagy vacsorára!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1 éjszaka vagy fél óra pihentetés + 15 perc
Nehézségi szint: kezdő
TIPP: IR diétába is beépíthető, reggelire 30 g szénhidrát javasolt, ezért figyeljünk oda az adagra!
Tápanyagtartalom egy adagra vonatkoztatva, töltelék nélkül:
Energia | 93,6 kcal / 391,3 kJ |
Fehérje | 3,2 g |
Zsír | 0,8 g |
Szénhidrát | 18,4 g |
Élelmi rost | 3,4 g |
A hajdinalisztes gluténmentes palacsinta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: fokhagyma galette glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes hajdinaliszt IR barát GM receptek palacsinta psyllium rost (útifűmaghéj) street food szódavíz tej - tojás - gluténmentes tojásmentes