Illatos citromos gluténmentes tortácska
Ezt a gluténmentes receptet Felcsiki Tünde a Mentes Pillanatok új gluténmentes receptkönyv szerzője bocsátotta a rendelkezésünkre.
Sokszor okozott fejtörést, milyen süteményt készítsek vendégeinknek. Mivel a citromot, narancsot szinte mindenki kedveli, hamar erre a receptre esett a választásom. Érdemes a gyerekeinket is bevonni az elkészítésébe, mert amellett, hogy minden együtt töltött pillanat ajándék, a siker is garantált. Aki szereti, befőttel, barackkal, meggyel, banánkarikákkal, esetleg mandulával is díszítheti. A citromot naranccsal is helyettesíthetjük. Különlegessé tehetjük, ha a tésztába egy kis friss bazsalikomot teszünk. Kuglófformában sütve emeli az ünnepi asztal hangulatát.
Hozzávalók
- 25 dkg növényi margarin
- 14 dkg barnarizs-liszt
- 10 dkg rizsliszt
- 3 dkg kölesliszt
- 4 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 4 dl laktózmentes tejföl
- 20 dkg nádcukor
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 2 közepes méretű (M-es) tojás
- csipet só
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 190 °C fokra.
- Előveszek egy tálat, amiben összeszitálom a liszteket a sütőporral.
- A növényi margarint a nádcukorral, sóval jól kikeverem.
- Hozzáadom a lisztek keverékét, a két tojást, majd a tejfölt, a citromok levét és héját, és habosra keverem.
- Mindenki ízlése szerint díszítheti kedvenc gyümölcseivel, de aki szereti a mazsolát, keverjen bátran a tésztájába.
- Kapcsos tortaformába vagy muffinformákba öntöm a masszát, és 190 °C fokon 25-30 perc alatt készre sütöm, amíg túróillatot nem áraszt.
- Amikor megsült, a forró muffinok vagy torta tetejére csokoládét is reszelhetünk.
TIPP: Aki szereti, készíthet a tetejére citromhabot:
Hozzávalók
- 2 db tojásfehérje
- 1 citrom leve
- 10 dkg nádcukor
Elkészítés
- A tojásfehérjét a nádcukorral és a citrom kifacsart levével kézi habverővel kemény habbá verem.
- A habot a kész sütemény tetejére teszem, és 200 °C fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt megsütöm.
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: 60 perc
Tápanyagtartalom 1 adagban | 20 db készítésekor | 20 db citromhabbal | 25 db készítésekor | 25 db citromhabbal |
Energia | 682,7 kJ / 166,6 kcal | 767,2 kJ / 186,7 kcal | 543,3 kJ / 132,5 kcal | 610,9kJ / 148,6kcal |
Fehérje | 5,2 g | 5,2 g | 4,1 g | 4,1 g |
Zsír | 5,7 g | 5,7 g | 4,5 g | 4,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,9 g | 2,9 g | 2,3 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 22,5 g | 27,5 g | 18,0 g | 22,0 g |
amelyből cukrok | 10,6 g | 15,5 g | 8,5 g | 13,5 g |
Élelmi rost | 0,7 g | 0,7 g | 0,5 g | 0,5 g |
A gluténmentes tortácska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A könyv weboldala: Felcsiki Tünde a Mentes Pillanatok
- Recept címke: barna rizsliszt citrom cukor kölesliszt margarin rizsliszt sütőpor tejföl tojás