Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sütőtökös-csokis gluténmentes keksz

A sütőtök igazán hálás alapanyag. Ha sütve már eleget ettünk belőle, bátran használhatjuk sütemények alapanyagaként is, nagyon finom ízt és állagot ad nekik. Most éppen egy gluténmentes kekszben szerepelt kiválóan.

gluténmentes keksz recept sütőtökkelHozzávalók kb. 25 db-hoz:

  • 250 g sütőtökpüré (sült sütőtök húsából)
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 80 g eritrit
  • 80 g olvasztott vaj *
  • 200 g rizsliszt
  • 80 g kukoricaliszt
  • 1,5 teáskanál (5 g) sütőpor **
  • 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 100 g gluténmentes étcsokoládé apróra vágva **

Elkészítés:

  • A sütőtököt krémesre pürésítjük.
  • Az olvasztott vajat kikeverjük az eritrittel, majd a tojást is hozzáadjuk és elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a sütőporral elkevert liszteket és az őrölt fahéjat.
  • Alaposan összekeverjük, majd a végén hozzáadjuk a csokoládét is, és kézzel összegyúrjuk.
  • Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra.
  • A masszából diónyi gombócokat formázunk, a tepsire helyezzük őket, és tenyérrel enyhén kilapítgatjuk a gombócokat. 10-12 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

* jelöltek: Figyelmesen olvassuk el a címkéket, kaphatók „nyomokban glutént tartalmazhat” változatok is,  de mi a garantáltan gluténmenteset vásároljuk meg és használjuk!

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: könnyű

Tápanyagtartalom 1 adagban 25 darab
készítése
30 darab
készítése
Energia 431,2 kJ / 103,4 kcal 361,1 kJ / 86,6 kcal
Fehérje 1,4 g 1,2 g
Zsír 4,5 g 3,8 g
   amelyből telített zsírsavak 2,9 g 2,4 g
Szénhidrát 13,6 g 11,3 g
   amelyből cukrok 2,5 g 2,1 g
Élelmi rost 1,2 g 1,0 g

A sütőtökös – csokis gluténmentes keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: ,