Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

IR barát, gluténmentes zabpelyhes muffin

A garantáltan gluténmentes zab beépíthető a gluténmentes étrendbe, amely különösen jól használható alapanyag az IR diétában, mivel lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Receptünkben a barna rizsliszt emeli a muffin rost tartalmát, ami szintén lassítja a felszívódást és teltség érzetet is okoz. Gluténmentes muffin receptünk IR barát így inzulinrezisztenciások is beépíthetik étrendjükbe.

gluténmentes muffin recept zabpehellyelHozzávalók 6 db gluténmentes muffinhoz

  • 50 g gluténmentes zabpehely
  • 50 g barna rizsliszt
  • 3 g gluténmentes sütőpor
  • 10 g * édesítőszer (1:4)
  • 60 g erdei gyümölcs (fagyasztott)
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 1 dl víz
  • 7 g kókuszolaj

* egy adag édesítőszer 4 adag cukor édesítőerejével egyenértékű

Elkészítés:
  • olvasszuk ki a fagyasztott erdei gyümölcsöt
  • melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
  • a zabpelyhet, lisztet, édesítőszert, sütőport jó alaposan keverjük össze
  • a tojást alaposan mossuk meg, üssük bele a száraz hozzávalókba, majd adjuk hozzá a vizet és a kókuszolajat
  • az egészet keverjük sima masszává és végül adjuk hozzá a már felengedett erdei gyümölcsöt
  • a kész tésztát adagoljuk bele szilikon muffin formákba
  • 180 °C fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba)
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc
Tápanyagtartalom 1 darab muffinban
Energia 396,6 kJ / 95,1 kcal
Fehérje 2,8 g
Zsír 3,0 g
  amelyből telített zsírsavak 1,6 g
Szénhidrát 13,6 g
  amelyből cukrok 0,9 g
Rost 1,2 g

A gluténmentes zabpelyhes muffin recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Mivel nem tartalmaz tejszármazékot tejfehérje allergia és laktózintolerancia esetén egyaránt beépíthető a diétás étrendbe.

Kategória: , , ,