Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Útravaló zöldségfasírt – gluténmentes, IR barát, tejmentes

Hoztunk egy könnyű finomságot, mely gluténmentes, tejmentes és az IR diétájába is beilleszthető. Készítsük el a hosszú utazásokhoz, vagy akár egy nyári piknikre ízletes mártogatókhoz.

gluténmentes zöldségfasirt receptHozzávalók kb 40 db zöldségfasírthoz:

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra.
  • A kölest alaposan mossuk át, majd tegyük fel főni kétszeres mennyiségű sós vízben. Fedő alatt pároljuk puhára, miközben időnként kevergessük meg.
  • Egy serpenyőben melegítsük meg az olajat, majd pároljuk puhára a gombát kb. 5 perc alatt.
  • A répát hámozzuk meg, majd kis lyukú reszelőn reszeljük le és tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a megpárolt gombát, a megfőtt kölest, a hajdinalisztet, a psylliumot, a tojást, az apróra vágott lilahagymát és a lenmagot is, majd fűszerezzük sóval, borssal és friss petrezselyemmel.
  • Az így kapott masszából vizes kézzel formázzunk golyókat/korongokat és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket (kb. 2 tepsi), egymástól néhány centi távolságra, majd süssük készre kb. 10-15 perc alatt, míg enyhén nem kezd pirulni.
  • Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk, jól záródó dobozba csomagolhatjuk. 1-2 napon belül fogyasszuk el!

Jó étvágyat kívánunk!

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagban és egy fasírtban (40 db. készítése esetén):

Energia 1726,9 kcal /7218,6 kJ 43,2 kcal/ 180,6 kJ
Fehérje 84,4 g 2,2 g
Zsír 50,7 g 1,3 g
Szénhidrát 221,8 g 5,5 g
Élelmi rost 99,7 g 2,5 g

A gluténmentes zöldségfasírt receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , , ,