Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Banános kuglóf – azaz túlérett banán recycling – KolosFreeFood

KolosFreeFood rovatunk legújabb gyöngyszeme:
gluténmentes kuglóf banánnal

Veletek is előfordult már, hogy túlérett a banán a kamrában? Hogy hirtelen sok túlérett banánnal találkoztatok otthon? Ha épp biobanán (kezeletlen héjú) maradt így meg, tegyük bele alapos mosás után szőröstül-bőröstül, akarom mondani héjastúl-banánhúsostól. A héját több ország konyhája is felhasználja. A banánhéj gazdag rostokban, nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz. Egy próbát megér, nagyon finom gluténmentes kuglófot kapunk végeredményül.

Hozzávalók: 14 szelet gluténmentes kuglófhoz

banános kuglóf gluténmentesen

  • 500 g érett banán (a héjával együtt 500 g)
  • 1 db kisebb banán
  • 3 db M-es tojás
  • 240 ml étolaj
  • 200 g cukor
  • csipet só
  • kevés vanília aroma
  • 280 g barna rizsliszt
  • 15 g gluténmentes sütőpor
  • 1 kávéskanál almaecet
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A kuglófforma kikenéséhez:

  • 1 evőkanál ligamargarin
  • 2 evőkanál rizsdara

Elkészítése:

  • a banánokat alaposan mossuk meg
  • egy turmixgépbe tegyük az 500 g banánt felaprítva, és a tojásokat.
    banános kuglóf készítés
  • kezdjük el összeturmixolni őket.
  • adjuk hozzá a cukrot, olajat, sütőport, az almaecetet és a szódabikarbónát, sót, vanília aromát és homogén állagúra turmixoljuk az egészet
  • öntsük ki egy tálba a félkész tésztát, majd adjuk hozzá a rizslisztet, keverjük össze
  • a liga margarinnal kenjük ki a kuglófformát, majd szórjuk meg rizsdarával, és oszlassuk el a kuglóf minden szegletében (édesanyám készítette régen mindig így a kuglófot, talán könnyebben kijön így a formából)
  • az elkevert tésztához adjuk hozzá a plusz egy banán húsát, darabokban
  • előmelegítjük a sütöt 180 °C-ra, a tésztát a formába kanalazzuk, és betesszük sütőbe
  • 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta készen van-e
  • én egyből kiborítom a kész kuglófot a formából, majd hagyom kihűlni

Jó étvágyat kívánok!

Tápanyagtartalom az egészben 1 szeletben
Energia 18113 kJ / 4323 kcal 1294 kJ / 309 kcal
Zsír 199,8 g 14,3 g
  amelyből telített zsírsavak 31,7 g 2,3 g
Szénhidrát 551,1 g 39,4 g
  amelyből cukrok 265,0 g 18,9 g
Rost 26,2 g 1,9 g
Fehérje 50,2 g 3,6 g
3,10 g 0,22 g

A banános gluténmentes kuglóf recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes banános kuglóf

gluténmentes banános kuglóf Kolostól

Kategória: , , ,