Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Répás piskóta tekercs, tejszínes mascarponeval – répatorta alternatíva

gluténmentes piskótatekercs recept sárgarépávalIri mama készül már a húsvétra, egy répatorta alternatívát készített

Izgultam, mi lesz belőle, de jól tettem hogy kipróbáltam. Annyit változtattam a gluténmentes piskóta receptemben, hogy egy finomra reszelt sárgarépát is beleforgattam a tésztába 🙂. Ettől még szaftosabb lett, és puha. Egy szóval, nagyon finom.

Hozzávalók (14 szelethez):

  • 10 dkg tisztított, finomra reszelt sárgarépa (1 db)
  • 6 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 60 g cukor (6 evőkanál)
  • 80 g gluténmentes lisztkeverék (6 evőkanál)
  • 1 kiskanál mixed spice fűszer mix keverék (fahéj, coriander, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér keveréke – Lidlben kapható)

Krém:

  • 250 g mascarpone (növényi alternatívával is jó)
  • 270 g tejszín (növényi alternatívával is jó)
  • 80 g fehér csoki (olvasztott)

Díszítéshez:

  • menta levél
  • sárgarépa

A répás gluténmentes piskóta tekercs elkészítése:

  • Sárgarépát megtisztítom, mosom, sajt reszelőn lereszelem.
  • Tojásokat egészben teszem egy nagyobb keverő tálba.
  • Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre, pont felmelegszik mire elkészülök a tésztával.
  • Hozzáadom a cukrot, kézi mixerrel addig verem míg kifehéredik, duplájára nem nő.
  • Az egész tojással készült piskóta, főleg a több tojásos, tovább tart felverni, legyünk türelmesek.
  • Ezután a reszelt répával átforgatom, hogy egyenletesen keveredjen el.
  • Kézi habverővel, beledolgozom a lisztet. Nem egyszerre, 3 adagban. Végül a fahéjas, gyömbéres fűszer mix keveréket óvatosan beleforgatom. 35 x 40 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, belesimítom a tésztát.
  • 15 percig sütöm az előmelegített sütőben. Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell rá. Fogpiszkálóval ellenőrzöm meg sült e, ha nem ragacsos, akkor kész.
  • Könnyen lejön a sütőpapírról, leválasztom, majd a hosszabbik oldalán feltekerem.
  • Tiszta konyharuhába csomagolom, így hagyom míg kihűl.
  • Közben elkészítem a krémet:
  • Mascarponet kihabosítom, tejszínnel felverem.
  • Fehér csokit felolvasztom, majd több részletben belekeverem a krémbe.
  • Cukrot nem adok hozzá, elég ami benne van. Aki édesebben szereti tegyen bele.
  • Mikor minden kihűlt, betöltöm jó vastagon a krémmel.
  • Díszítéshez hagyok egy keveset. Tetszés szerint díszíthetjük.

Azonnal fogyasztható. Nagyon finom, fűszeres piskóta tekercs.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkésuzíthető könnyű

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet Répás piskótatekercsben

Energia

14137 kJ /3366 kcal

1010 kJ / 241 kcal

Zsír

236,6 g

16,9 g

  amelyből telített zsírsavak

141,3 g

10,1 g

Szénhidrát

196,9 g

14,1 g

  amelyből cukrok

128,6 g

9,2 g

Rost

5,5 g

0,4 g

Fehérje

87,5 g

6,3 g

0,56 g

0,04 g

A  répás gluténmentes piskótatekercs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes piskótatekercs recept sárgarépával

Répatorta alternatíva húsvétra.

Kategória: , , , ,