Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes tortával bővült.

Jó áron tudtam vásárolni a kedvenc magomat, a pisztáciát. Régóta kacérkodom pisztáciakrémmel, és a csíkos, tarka-barka tortával is. Most a kettőt ötvöztem, befedtem fondanttal. Dekoratív, gyönyörűen színes édesség, akár születésnapra is kiváló.

Hozzávalók (14 szelet):

Tésztához:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál Mester Család gluténmentes süteményliszt 
  • 1 evőkanál forró víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • pár csepp gél állagú kék ételszínezék
  • pár csepp gél állagú rózsaszín ételszínezék

Pisztácia krémhez:

  • 100 g darált pisztácia
  • 2 csomag gluténmentes vaníliáspuding
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 6 dl növényi tej (most rizstej)
  • 6 evőkanál Mester család negyedannyi édesít (kristálycukorból több kell, minimum 8)
  • 120 g Rama vegán vajpótló

Fondant:

  • 300 g fehér fondant
  • 1-2 evőkanál kukoricakeményítő

Tetejére – opcionális:

  • 2 teáskanál liofilizált eper, ledarálva
  • ehető arany festékpor
  • pár csepp ételragasztó

A gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta elkészítése:

  • Én a tojásokat már jó ideje egyben, robotgép legmagasabb fokozatán verem fel.
  • Ennek megfelelően jártam most is el.
  • A tojásokhoz adjuk hozzá a kristálycukrot, és a robotgép legmagasabb fokán verjük fel a tojást.
  • Amikor már majdnem kifehéredett, megnőtt a hab, adjuk hozzá a forró vizet.
  • Ezután pár pillanatig verjük még tovább.
  • Szitáljuk bele a porcukros süteménylisztet.
  • Óvatosan, de alaposan keverjük össze a habbal.
  • Szedjük ketté a tésztamasszát, pár csepp kék és rózsaszín ételfestéket csöpögtessünk hozzá.
  • Óvatosan ezzel is keverjük össze.
  • Most olyan „tepsiben” sütöttem, amely két részre osztható.
  • 30X30 cm-es formát választottam ketté.
  • Ezért 15×30 cm-esbe került a kékkel, a másik felébe a rózsaszínnel színezett piskótatészta.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
  • Közben a vanília pudingporból és kukoricalisztből 4 evőkanál negyedannyi édesítővel főzzük igen sűrűre.
  • Nekem itthon sós pisztáciám volt, de ez pont ellensúlyozza majd a torta, krém, és a fondant édességét.
  • Megpucoljuk, igyekezzünk leszedni a külső héját, hogy csak a zöld külső színe látszódjon.
  • Ledaráljuk a pisztáciát.
  • Adjuk hozzá a még meleg pudinghoz.
  • Keverjük el.
  • Közben a kisült piskótát is tegyük félre hűlni.
  • Amikor kihűlt a piskóta, vágjuk négy félbe.
  • Ha már kihűlt a puding, keverjük el a lágy vajpótlóval, és a maradék két evőkanál negyedannyi édesítővel.
  • A tortát úgy állítjuk össze, hogy a egymás mellé kerüljön a kék és rózsaszín piskótlap, és egymáson pedig ellentétes színűek kerüljenek.
  • Vékonyan megkenjük a piskóta szélét, „összeragasztjuk” a két színű piskótát.
  • Majd megkenjük a piskóták tetején.
  • Ezt addig ismételjük, amíg van piskótánk.
  • Kis krémet hagyjunk a torta bevonására, erre fog majd kerülni a fondant burkolat.
  • Betesszük a hűtőszekrénybe a tortát, amíg kinyújtjuk a fondantot.
  • Keményítőn könnyebb és érdemesebb kinyújtani fondant nyújtóval.
  • Óvatosan borítsuk be a tortánkat, fondant lapáttal simítsuk el a széleket is.
  • Opcionálisan tegyünk a tetejére átlósan kevés ételragasztót, szórjunk rá ledarált, liofilizált epret.
  • Esetleg formáljunk mintát a fondant tetejére, szórjunk rá ehető arany színű festéket.
  • Behűtve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet gluténmentes Csíkos, pisztáciakrémes tortában díszítés nélkül

Energia

19190 kJ / 4580 kcal

1370 kJ / 327 kcal

Zsír

216 g

15,4 g

  amelyből telített zsírsavak

79,1 g

5,6 g

Szénhidrát

561,0 g

40,1 g

  amelyből cukrok

364,0 

26,0 g

Rost

2,0 g

0,1 g

Fehérje

66,0 g

4,7 g

0,98 g

0,07 g

A gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta

Kategória: , , ,