Céklaporos hercegnőburgonya – tejmentes, gluténmentes köret
KolosFreeFood receptválogatásunk egy igazi különleges gluténmentes köret különlegességgel bővült.
Valami mutatósat, valami újat szeretnék a karácsonyi asztalra. Amit talán eddig még nem próbáltunk. Hercegnőburgonyát nem kóstoltuk még, így jött az ötlet, hogy miért ne kerülhessen ez az ünnepi asztalra. Megszíneztem egy kevés céklaporral, és vegyesen nyomtam ki egy habzsákból az ünnepi hercegnőburgonyát.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 800 g tisztított burgonya
- 4 evőkanál Dr. Oetker vegán tejföl alternatíva
- 2 evőkanál Ráma margarin
- 50 ml melegített növényi ital (most rizsital)
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
- ízlés szerint frissen őrölt tarkabors
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 2 evőkanál céklapor
Főzéshez:
- 1 teáskanál só
A céklaporos hercegnőburgonya elkészítése:
- A megtisztított burgonyát vágjuk össze, és főzzük meg puhára, annyi vízzel, amennyi ellepi a burgonyát.
- Amikor már forr a víz, adjunk a krumplihoz 1 teáskanál sót.
- Szűrjük le a megfőtt krumplit, kb. 15 – 20 perc után.
- Melegítsük meg a növényi tejet.
- Adjuk a burgonyához a fűszereket és a növényi tejet, tejfölt és a Rámát.
- A céklaport ne!
- Krumplinyomóval törjük át a fűszeres, tejes, vegán tejfölös burgonyát.
- Ha kellően krémes már az állaga, adjuk hozzá a tojásokat is.
- Ezekkel már csak fakanállal keverjük el kellően habosra.
- Amikor ez megtörtént, válasszuk ketté a kész pürét.
- Az egyik feléhez adjuk a céklaport, keverjük össze.
- Szép pirosas, élénk színt kapunk.
- Vegyesen adagoljuk egy nagyobb kanállal a céklaporos, és sima pürét egy habzsákba.
- Csillag alakú nyomóvéggel egyforma nagyságú halmokat nyomjunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Előmelegített, 200 °C-os sütőben süssük készre kb. 10 – 15 perc alatt.
- Langyosan tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: kezdő
Elkészítési idő: kb. 30 – 40 perc
A recept tápérték számítása folyamatban
A céklaporos hercegnőburgonya gluténmentes köret recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt bors burgonya céklapor cukor főétel glutén és tejmentes karácsonyi GM receptek köret margarin rizsital só szerecsendió tejföl alternatíva tojás tojássárgája