Csíkos csiga keksz – egy furi gluténmentes édesség
Iri mama már készül egy igazán különleges kekszet sütött :):
Ez a recept is a véletlennek köszönhető. Az történt, hogy begyúrtam egy nagyon szuper tésztát, ami tojás nélkül készült. Jól kezelhető, formázható rugalmas volt. Eltettem kelni, 30 perc múlva semmit sem változott. Itt még nem volt gyanús a dolog, közben elmentem. Gondoltam mire megjövök szépen kikel magából az én dédelgetett tésztám. Hát nem, na ekkor már tudtam hogy kifelejtettem az élesztőt. Kiemeltem a formából, felszeleteltem, és megsütöttem keksznek. Mit mondjak, nagyon finom lett. Ha szerettem volna ilyet sütni, nem biztos hogy így sikerül. A lényeg hogy, semmit nem szabad kidobni, megkell próbálni más formában elkészíteni. Ha tesztek bele élesztőt, tuti finom kalács lesz belőle.
Hozzávalók (15 kekszhez):
- 250 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 200 g It’s us Mária’s lisztgluténmentes keverék (lehet csak a Schär mix B lisztből, akkor tejmentes is lesz)
- 3 g só
- 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 7 g porélesztő
- 8 g vaníliás cukor
- 40 g cukor
- 150 g tejföl (növényi alternatívával is jó)
- 130 g vaj vagy margarin
- 80 g tejszín (növényi alternatívával is jó)
- 3 g kakaópor
A csíkos csiga – gluténmentes keksz elkészítése:
- Egy nagyobb méretű tálba mérem a liszteket, sót, útifűmaghéjat, vaníliás cukrot, cukrot, kézi habverővel elkeverem. Így egyenletesen keveredik. (Itt kellett volna az élesztőt beletenni!)
- Ezután belemérem a tejfölt, az olvasztott vajat (vagy margarint), kézzel begyúrom a tésztát. Sokszor írtam hogy kézzel szeretek dolgozni, így jobban érzem a tészta állagát.
- Végül a tejszínnel rugalmas tésztát gyúrok. Elfelezem, az egyik marad fehér, másikba kakaóport teszek, addig gyúrom míg egyenletes nem lesz.
- A két tészta gombócot 30 percig kelesztem. (Ami itt nem történt meg).
- Ezután egy 40 x 40 cm-es sütőpapíron kinyújtom a fehér tésztát 34 x 34 cm-es lappá.
- Másik papíron a kakaósat,ugyan akkorára. Papírral együtt ráfordítom a fehér tésztára, széleit behajtom hogy egyenes legyen. Feltekerem mint a bejglit. (35 x 23 x 4 cm-es formába emelem a tésztát, duplájára kelesztem 45-55 perc alatt). Most ez kimaradt.
- 15 részre osztom, szeletelem.
- Sütőpapírral borított gáztepsire teszem, 180 °C fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm.
- Mikor elkészült rácson hűtöm. Kávéhoz, teához, vagy egy pohár tejjel, kakaóval kitűnő reggeli. Tényleg nagyon finom lett.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Nehézségi szint: haladó
A záró jelben a kalácsra vonatkozó részletek vannak.
- Keksz elkészítési ideje: 20 perc
- Keksz sütési ideje: 15-20 perc
- Kalács elkészítési ideje: 20 perc
- Kalács kelesztése: 90 perc
- Kalács sütési ideje: 35-40 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. csíkos csiga gluténmentes kekszben |
Energia | 12793 kJ / 3046 kcal | 853 kJ / 203 kcal |
Zsír | 135,7 g | 9,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 74,0 g | 4,9 g |
Szénhidrát | 412,1 g | 27,5 g |
amelyből cukrok | 107,8 g | 7,2 g |
Rost | 27,4 g | 1,8 g |
Fehérje | 23,0 g | 1,5 g |
Só | 7,98 g | 0,53 g |
A gluténmentes keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő glutén és tejmentes It's us gluténmentes termékek It's us Maria's sweet baking mix liszt kakaópor kalács keksz margarin psyllium rost (útifűmaghéj) rizs főzőkrém Schär Mix B tejföl tejföl alternatíva tejszín tojásmentes vaj vaníliás cukor